Gästblogg: Märta Holmerin om ”Aldrig vid din sida”

Lyssna på ”Aldrig vid din sida”

Hej alla ljudboksälskare!

År 2010 föddes en kedjerökande, excentrisk dam i min fantasi som besvärligt nog höll sig kvar i mina tankar. Hon kallade sig Margareta Drake och hade en otäck förmåga att dyka upp där hon inte hörde hemma. Hon dök upp när jag minst anade det och talade om vad hon tyckte vare sig jag ville det eller inte. Hon lade sig i det mesta och struntade fullständigt i mina protester. Kanske var det för att bli av med henne (eller för att fullfölja drömmen om att hålla min egen bok i handen) som jag då på allvar bestämde mig för att skriva klart mitt första manus ”Aldrig vid din sida”.

Sedan dess har jag skrivit två böcker till. I böckerna möter vi den tidigare journalisten Julia Nöjd, kriminalkommissarien Alexander Malmsten samt Julias moster – den kedjerökande kriminologiprofessorn Margareta Drake.

Min första bok i deckarserien om Julia och Alexander finns nu som ljudbok via Word Audio Publishing med Karin Mannerström som inläsare. Hon har en härlig röst som passar mina böcker där både känslighet och styrka är viktigt för att få fram rätt balans i texten. De två andra böckerna i serien, ”Alltid i din skugga” och ”Bortom dig”, kommer inom kort.

Den första karaktären som blev till i min fantasi var alltså Margareta. Jag ville ha en ovanlig, men klassisk, kvinnlig detektiv som förde känslan till femtiotalet trots att berättelsen utspelas i nutid. Jag ville ha en stark och egensinnig tant med i min bok och hon skulle ha en av huvudrollerna. Margareta är ganska excentrisk och kör sitt eget race. Hon säger vad hon tycker och följer inga sociala regler och normer, utan struntar i att omgivningen tycker att hon är för ärlig och rent av jobbig.

Tanken var att Margareta skulle vara i fokus och att hon skulle ha en ”sidekick”, som då blev hennes systerdotter Julia Nöjd. Julia är en sjukskriven journalist som är för nyfiken för sitt eget bästa. Hon vill få fram sanningen även om den är obekväm och gör det värre för henne själv.

Jag ville från början inte ha med någon kriminalkommissarie utan ville klara mig utan polisutredning. Men när berättelsen började ta form insåg jag att den behövde någon som berättade den från polisens perspektiv. Denna person blev den karriärsinriktade kriminalkommissarien Alexander som är semestervikarie på Gotland där första boken utspelar sig.

När Alex och Julia möts slår det gnistor mellan dem men deras respektive förflutna påverkar deras relation på olika sätt. Jag insåg att deras relation och de utmaningar som följer var något jag ville skildra. Alex och Julia fick större roller i böckerna och deras relation fick större plats, vilket innebar att jag bestämde mig för att skriva en serie böcker.

Så mina böcker är romantiska deckare med humor i modern femtiotalsanda. Så långt som möjligt använder jag verkliga miljöer i mina böcker, även om de ibland kan vara ändrade för att passa in i historien. Första boken utspelas på Gotland, men i de övriga två böckerna har jag återvänt till min egen hemmiljö – Södertälje och dess närområde. Att flytta handlingen var väldigt naturligt, vilket du som lyssnare kommer upptäcka.

Jag hoppas du får en trevlig lyssning!

Vänligen,

Märta Holmerin

Foto: Gunnar Holmerin
Foto: Gunnar Holmerin
Gästblogg: Märta Holmerin om ”Aldrig vid din sida”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s