Storytelröster om ”The Rise and Fall of D.O.D.O.”

Vi var många på kontoret som älskade Neal Stephensons bok Seveneves – så när författaren kommer med en ny bok måste vi ju lyssna! Kolla in vad vi tyckte om The Rise and Fall of D.O.D.O:. Gillar du tidsresor överlag men Doctor Who speciellt? Är du ett fan av Stargate SG1? Och plöjde du Seveneves med hull och hår? Ja, då måste du ju lyssna på den här!

”Lyssna på ”The Rise and Fall of D.O.D.O.”


Steve:
Tidsresor är ett svårt ämne oavsett vart det tas upp, detta då de oundvikliga förändringarna som sker på grund av tidsresor kommer påverka nuet. Att försöka förklara dessa förändringar och gissa sig till implikationerna är som författare är ofta en svår uppgift, dock anser jag att Neal Stephenson och Nicole Galland löser det på ett unikt och bra sätt. DODO djupdyker i ämnet tid-resor och kombinerar vetenskap och magi, något som inte görs tillräckligt ofta i min mening. Berättelsen ger en trolig vetenskaplig förklaring kring varför magi försvann från vår värld. Berättelsen utgår från dagens samhälle med vetenskapliga glasögon där många frågor ställs under berättelsens gång, en del besvaras med “det är magi” och en del besvaras via vetenskap. Några av frågorna som jag som läsare ställer mig själv blir inte besvarade eller tas inte upp förrän i slutet av boken, vilket blir lite av en cliff-hanger. Överlag så gillar jag boken, den har allt som jag anser definierar en bra bok och den blandar det på ett bra sätt. Genom spänning, humor, fantasi, action och mentala-pussel som karaktärerna och läsare får uppleva blir boken en väl investerad tid.


Hanna:
Gillar du häxor? Gillar du tidsresor? Då är den här boken för dig. Och ja den har vissa problem när det gäller tidsrese-aspekten, som ger mig lätt huvudvärk när jag försöker bena ut dem, men jag har varit med om värre plotholes. Till störst del så kändes den rolig och nyskapande med sitt sätt att behandla tidsresor och olika tidslinjer, och jag var riktigt förtjust i magi-systemet. Även om det kunde varit mer magi! Men det kan det nästan alltid vara enligt mig, så ta det med en nypa salt.
Alla antagonister kände dessutom mycket trovärdiga (eller ja, de som betydde mest i alla fall), och jag köpte fullt ut deras motiv att göra som de gjorde.
Så även om jag tyckte att storyn kunde ha tajtas till lite och det stora klimaxet kanske var lite mjäkigt, så får den tummen upp från mig. Och jag kan ju heller inte sluta undra… skulle Gráinne tycka att mina tänder var fina?


Evelina:
Trots att det var en något krävande lyssning var det tack vare den spännande, oväntade och absurda handlingen en väldigt givande och underhållande ljudbok att ta sig an. Jag imponerades av författarna Neal Stephenson och Nicole Galland som lyckades blanda så många olika element i samma berättelse, och med en sådan detaljrikedom. Jag kommer definitivt att leta upp mer som dem har skrivit och försöka utröna hur de båda författarna har satt sin prägel på den omfattande ”The Rise and Fall of D.O.D.O”.


Jenny Z:
Jag uppskattar verkligen inläsningar där flera olika röster får ta plats och där de olika inläsarna får utrymme att skapa karaktärer. Det passar inte alla böcker, men just i det här fallet blir det perfekt. Som helhet kan jag tycka att boken har lite kvar att önska, men det finns en hel del bitar som ger den tillräckligt mycket charm för att jag ska känna mig ok med att ha spenderat flertalet timmar i dess sällskap. Den ”vetenskapliga” förklaringen av vad magi är, härligt passivt aggressiv företagskommunikation, upphöjandes av historieberättare som en typ av magiker och de konstanta kulturkrockarna som uppstår i och med alla tidsresor, för att nämna några.


Sandra:
Jag gillar verkligen det initiala konceptet att försöka förklara magi med hjälp av tankeexperimentet Schrödingers katt och önskar att boken fokuserat mer på den aspekten. Men det blir istället en rätt spretig handling med tidsresor där jag inte riktigt tycker logiken fungerar. Mot slutet glider det hela över till att mer bli en parodi på byråkrati inom stora företag, vilket i sig är rätt underhållande, men inte passar så bra med resten av boken.


Sissel:
Jag brukar alltid ha lite problem med böcker om tidsresor, det är så mycket som ska stämma för att det ska kännas trovärdigt och det är hittills få som har övertygat mig. Men den här boken gör det verkligen. Den är smart och genomtänkt och får tidsresor att kännas helt möjliga!

Framförallt så hade den lite självdistans (vilket verkligen behövs i en ljudbok på över 24 timmar) och hade en underbart torr och självironisk humor. Plus att den också var varierad, jag gillar ju en ljudbok med lite omväxling och då den hade flera berättare, olika sätt att berätta (allt från mejl, till journaler till dikter) och växlade i ton så höll den intresset uppe hela tiden.

Perfekt för dig som gillar den vetenskapliga aspekten av fantasy och scifi med en ordentlig dos humor!

Storytelröster om ”The Rise and Fall of D.O.D.O.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s