Gästblogg: Eva-Maria Hedin om ”Scam Story”

Lyssna på ”Scam Story”

 

Scam Story är en gripande roman om ett nätdejtingbedrägeri och en passion. Nelly Bodin möter en bedragare på nätet, men i stället för att dra sig ur, väljer hon att ge sig in i ett farligt spel för att stärka sina gränser och förändra sin syn på sig själv. Hon tar kommandot över sitt eget liv och förändrar den roll hon fått genom sin uppväxt. Men hon måste vara försiktig – hon vet inte vem hon har att göra med. Baserad på en verklig händelse, innehåller romanen autentiska mail och sms-konversationer.

Jag, Eva-Maria Hedin, råkade ut för en nätdejtingbedragare 2014 via dejtingsajten match.com. Efter att ha blivit varnad av en vän som kände igen historien, googlade jag på mannens bilder och fick då reda på att de var stulna. Jag konfronterade honom, han förnekade och då bestämde jag mig för att utnyttja honom tillbaka. Det hela pågick i sex månader. Jag fick sedan tillsammans med min väninna Eva Alderborn idén att skriva en roman baserad på de egna erfarenheterna.

Nelly föddes och historien förlades till Göteborg där Eva är uppväxt. Eva skapade ett antal olika karaktärer kring Nelly och en familjekonstellation. Hon gestaltade autentiska miljöer på ett färgstarkt och levande sätt.  Själv återgav jag så autentiskt som möjligt den verkliga historien, skrev ner sms och kopierade mejlkonversationerna. Fiction blandades med verklighet och inom ett år var Scam Story klar.

Scam Story skrevs dels för att varna andra, dels för att lyfta bort skamstämpeln på dem som blivit bedragna. Det handlar inte om korkade, lättlurade människor. Bedragarna är oerhört skickliga manipulatörer som hänsynslöst utnyttjar empatiska, hjälpsamma, godtrogna människor med stort hjärta.

Scam story innehåller information om vilka metoder bedragarna använder sig av för att tillskansa sig pengar och är samtidigt en inspirerande utvecklingsroman om hur man vänder en tragisk livshändelse till något positivt.

Eva och jag är överens om att det har varit en fantastisk resa att förvandla personliga erfarenheter till en roman. För Eva har det inneburit att hon kommit igång med sitt skönlitterära författarskap, och för mig har det varit en helande process.

Vi är glada att vi genom att gå ut med att det är jag som är drabbad, bidrar till att ta bort skamstämpeln. Många dagstidningar har intervjuat mig och jag har deltagit i Malou efter 10 och berättat om mina erfarenheter. Nu har vi en grupp på Facebook, Scamstory (ett ord), dit många drabbade sökt sig, men också många som inte är drabbade men som läst boken och vill diskutera fenomenet. Man ska aldrig skämmas för att man är godhjärtad – det är bedragaren som bär skulden. Jag skäms inte, jag är stolt för mitt mod och mitt goda hjärta.

/Eva-Maria Hedin

Gästblogg: Eva-Maria Hedin om ”Scam Story”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s