Gästblogg: Leone Milton om ”Plastikkirurgen”

0000076883

Den 5 maj 2007 körde en polispatrull till Norra Hamnen i Malmö och parkerade i närheten av Sundspromenaden. Två poliser hade fått i uppdrag att hämta en man och ta med honom in till stationen.
Det var början på fallet med den kände plastikkirurgen, TV-personligheten och entreprenören Carl-Åke Troilius. Sedan skulle en fullständigt osannolik berättelse vecklas ut i medierna, om Carl och hur han förgripit sig på en nersövd patient – som dessutom var hans sons exflickvän.

Det har nu gått tio år sedan Carl dömdes till fyra års fängelse för grov våldtäkt. Men för mig har fallet Troilius etsat sig fast. Inte bara för att det är ett spektakulärt fall där verkligheten överträffade dikten, utan också för att det väcker flera frågor;

– Hur fungerar och tänker en man som Carl?
– Varför är hans drift att våldta så stark att han sätter hela sitt framgångsrika liv på spel?
– Varför ingrep inte personalen på kliniken (flera av dem misstänkte övergrepp)?

Dessa frågor har jag försökt att besvara i boken Plastikkirurgen som utkom 27 december som e-bok och ljudbok på förlaget Word Audio Publishing.
Jag började skriva boken i våras. Det första jag gjorde då var att gå igenom förundersökningen som var oerhört omfattande. Därtill fanns stora mängder nyhetsartiklar, krönikor och analyser. Parallellt med detta tog jag kontakt med flera inblandade. Det var svårare än jag hade trott att få personer att ställa upp på en intervju. Jag tror att det beror på att flera inte ville peta i sår som med tiden äntligen börjat läka. Det var en mycket traumatisk upplevelse för de inblandade.
Det sista jag gjorde i skrivprocessen var att intervjua psykologer och experter för att få svar på mina frågor om vad som driver en lyckad och framgångsrik man till att våldta. När jag var mitt uppe i detta briserade Metoo-kampanjen och dessa frågor blev om möjligt ännu viktigare att finna svaren till. Som du kommer att märka när du läser boken har fallet Troilius skrämmande många likheter med vad vi fått veta om män såsom bland annat Harvey Weinstein.
Därför är den här berättelsen viktig. Vi kan lära oss mycket från den.

/Leone Milton

Foto Jezzica SunmoFoto Jezzica Summo
Gästblogg: Leone Milton om ”Plastikkirurgen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s