Bokcirkel: På andra sidan förlåtelsen

0000048674.jpg

Övergrepp och #metoo är något som har varit hett diskuterat de senaste månaderna. Vi valde därför en bok på detta tunga, men viktiga ämne.

Fakta - Peter.jpgPeter E:

Väldigt intressant ämne om möte mellan våldtäktsman och våldtäktsoffer och deras kamp för att hitta förlåtelse och bli av med sina identiteter som just förövare och offer. Fascinerande att få ta del av deras tankar och hur våldtäkten påverkat dem under de tjugo år som gått sedan den inträffade.


 YA - MichelleMichelle:

Det finns väldigt många böcker om övergrepp och våldtäkt, några exempel är ”Hon bad om det”, ”Kort kjol”, ”Villig” och ”Odjuret”. Boken ”På andra sidan förlåtelsen” må beröra samma horribla ämnen men det är en helt annan ton i denna berättelse kontra de tidigare som jag nämnde. Jag hatar inte våldtäktsmannen i den här historien – tro inte att jag tycker synd om honom för det. Trots att Tom Stranger har orsakat så mycket skada och smärta kan jag se en människa i honom och inte ett monster. Missförstå mig inte, jag lider med Thordis Elva, huvudförfattaren och den andra huvudpersonen i berättelsen. Det hon har varit med om går inte att rättfärdiga på något sätt. Jag tror att det är viktigt att denna bok finns då den tillför en annan nyans … eller ljus i det hela.

Svår, svååår bok att recensera. Detta är verkligen en viktig bok och berättelse som kräver att få diskuteras.

Romaner - EmilieEmilie:

På andra sidan förlåtelsen – en sann historia tycker jag är ett annorlunda och viktigt inlägg i diskussionen om sexuellt våld. Det är inte bara en berättelse om det fruktansvärda i själva det sexuella våldet och konsekvenserna därav, utan även en berättelse om försoning och att lyckas gå vidare. Förutom att ta del av offrets historia, om hur hon upplevde händelsen och hur det påverkat hennes liv efteråt, får vi även höra förövarens sida. Detta bidrar till en mer nyanserad bild av händelsen och öppnade iaf mina sinnen för att allting inte alltid är svart eller vitt. Att alla förövare inte alltid är monster utan även de människor som i många fall lever i konsekvens av sitt agerande resten av sitt liv. Något som självklart inte gör deras brott mindre hemskt! Kanske upplever du att offret även i detta fall tar mest plats i berättelsen, men har hon ändå inte rätten att få skrika högst? Så länge det ännu finns sexuellt våld, kommer det vara viktigt att vi fortsätter prata om det, varför jag hoppas att fler vågar komma ut med böcker som denna i framtiden och att fler och fler läser dem.Fakta - SofiaSofia:

Den känns aktuell och relevant och ligger helt rätt i tiden med vår tids rådande diskussioner gällande kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Ett svårt ämne som i boken behandlas med respekt. En bok som kan inge hopp om att kunna förlåta för att gå vidare i livet efter en svår händelse.


Romaner - Bia
Bia:

Ett ovanligt upplägg för en bok, men ett alldeles för vanligt scenario. Thordis våldtogs inte av en okänd gärningsman utan av sin pojkvän som valde att utnyttja henne när hon inte kunde göra motstånd. För han tyckte att han hade rätt till det.

Den visar hur långtgående konsekvenser en våldtäkt kan ha (även om offret till en början inte ens själv kallar det våldtäkt). Hon började skada sig själv och även gärningsmannen påverkades. Hoppas den fungerar som en ögonöppnare.  

 

Vill du veta mer? Har du lyssnat på ”En riktig våldtäktsman”, ”Hon bad om det” och ”Medan han lever” och vill fördjupa dig mer i ämnet? Då är det här en bok för dig!

Bokcirkel: På andra sidan förlåtelsen

Kommentera