Gästblogg: Rolf Callmeryd om ”Italienska samband” och ”Scadenza”

 

 

En kärleksförklaring till Italien – två kriminalromaner

Allt är förföriskt vackert i Puglia. Olivträden, havet, de vita husen, den röda jorden. För att inte tala om maten, vinet, människorna, språket.

Kommissarie Franco Vaccaro föddes vid mogen ålder och av en ren tillfällighet.
Plötsligt fanns han där, i huvudet på en skrivsugen blivande författare. Föddes vid ett besök på polishuset i Ostuni, en medeltidsstad med magisk känsla, belägen högt över det annars så platta landskapet.

Polischefen satt i sin slitna kontorsstol vid ett gammalt skrivbord, belamrat med mappar och en ålderstigen dataskärm. Vi var där för något så simpelt som ett parkeringstillstånd. Processen tog en halv dag, men hade sin charm.

I mina romaner heter polischefen Franco Vaccaro. Två kriminalromaner, Italienska samband och Scadenza (italienska ordet för deadline) kommer nu som ljudböcker. Jag är långt kommen i arbetet med en tredje roman om Franco Vaccaro.

Franco Vaccaro är en livsnjutare.
Alltför många kvinnoaffärer ledde till att hustrun till slut gick ut genom dörren för att aldrig komma tillbaka. En livsavgörande tragedi inträffade när dottern blev påkörd och dödad av en bil, tillhörig Sacra Corona Unita, en lokal gren av maffian. Ingen fälldes för olyckan.

Franco Vaccaro är ändå nöjd och lever sitt mestadels behagliga Ostuniliv vid Piazza Liberta. Där har han sin lägenhet, en trappa upp med balkong mot torget. Där finns vännerna, café- och barägarna. Och kvinnorna, som emellanåt förgyller livet för en ovanligt pigg sextioåring. Lugnet är dock bedrägligt. Girighet leder till brutala gärningar.

Miljöerna är autentiska.
Olivlundarna, de gamla städerna, torgen, gatorna, husen, människorna – allt är på riktigt. Fantasin gör sig påmind när morden, utpressningshistorierna och korruptionsanklagelserna vässar berättelserna.

Du kommer att gilla kommissarie Vaccaro.

/Rolf Callmeryd

rolf3

Foto: Privat

Gästblogg: Rolf Callmeryd om ”Italienska samband” och ”Scadenza”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s