Gästblogg: Ida Jessen om ”En ny tid”

0000077538

Ta dig till boken!

År 1904 kommer den unga fröken Høy till ett litet samhälle på Jylland för sin första anställning som lärare. Byn ligger mitt ute på den öde, blåsiga heden. Fröken Høy reser lätt, med fyra pelargoniasticklingar, tändved och sin dagbok, som hon inte hinner skriva mycket i. Mer än tjugo år senare hittar hon dagboken igen. Då ligger hennes make, distriktsläkare Bagge, för döden och hon har blivit en mogen kvinna, som på allvar söker kärlek och meningen med livet.

Berättelsen utspelar sig i det lilla samhället Thyregod, där jag växte upp och som jag hade bråttom att flytta från när jag var 17 år. Men nu, när jag är över 50, tittar jag i backspegeln för att se varifrån jag kommer.

Då fru Bagge kommer till Thyregod finns bara enstaka hus, en kyrka och den nybyggda skolan där hon ska undervisa. Hon är en pionjär som kämpar mot barnarbete, bristande skolgång och för tidig död. Men hon är inte ensam i sin kamp. Ett fungerande samhälle växer fram, med järnvägsstation, butiker, föreningar. Jag ville skriva en roman om en tid då man tog del av en gemenskap. En tid, då man arbetade tillsammans för att skapa ett gott liv.

Jag ville också skriva en kärleksroman med en mogen kvinna som huvudperson. När jag började skriva En ny tid, visste jag att det skulle gå bra för fru Bagge. Hon har det i sig. Hon är klok och handlingskraftig, gör inget överilat men har samtidigt energin kvar. Det är en ljus roman, sina mörka sidor till trots.

Det är lätt att bli kulturpessimist i dessa tider, få känslan av att utvecklingen tagit kontroll över människorna och gjort oss till handlingsförlamade individer. Men blickar vi bakåt, ser vi att inget hinder är oöverstigligt. Det kommer alltid en ny tid, både för den enskilda människan och för samhället.

Mycket nöje,
Ida Jessen

Ida Jessen  6/2009Foto: Miklos Szabo

Gästblogg: Ida Jessen om ”En ny tid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s