Bokcirkel: ”The Circle” av Dave Eggers

0000021038

 

I dagens högteknologiska samhälle så känns det ibland som att science fiction och verkligheten inte är så långt ifrån varandra. Dave Eggers bok The Circle  utforskar social medier och hur en möjlig framtid kan se ut…

Vi har lyssnat på boken och här är vad vi tyckte:

Fantasy - Hanna RHanna:

Människor är alltid rädda för det vi inte förstår, för det okända. I dagens ständigt uppkopplade samhälle är tekniken den nya mörka skogen, där skuggorna är djupa och vad som helst kan ligga i bakhåll. Inte undra på att Black Mirror är så stort.

The Circle utnyttjar detta till max, med en rejäl dos av skrämmande grupptryck. Och ja, jag tycker det är spännande, men det är svårt att inte rulla ögonen ibland åt denna teknofobi. För att i nästa ögonblick bli lite orolig, för vad som är skrämmande i The Circle är ju egentligen inte teknologin. Utan vad människorna gör med den.

Som om du klarar av att bli riktigt förbannad på huvudkaraktären May, sucka över några lite väl övertydliga metaforer och tvister, så är The Circle en underhållande, nästan kafka-artad historia om hur dumma och lättstyrda människor kan vara.

Fantasy - ElkeElke:

Dave Eggers The Circle är en dystopi om en framtid där gränsen för privatliv och offentlighet suddas ut, följare ser allt i realtid online och det förflutnas hemligheter avslöjas. Allt skall delas på nätet och ständig bekräftad närvaro på sociala medier är ett krav.

Den unga, blåögda Mae landar ett jobb på kundtjänst på det ledande företaget The Circle,  tänk Facebook/Twitter/Google. Det som börjar som en framgångssaga blir en mardröm för läsaren. Eggers väver skickligt ihop en berättelse där den lättpåverkad Mae sugs in en värld där företagets ledare inför jublande anställda lanserar projekt vilka sakta men säkert förvandlar det öppna samhälle till ett totalitärt.

Bokens svaghet är den nyanslösa, godtrogna Mae. Eller är det Eggers avsikt att göra läsaren frustrerad över hennes naivitet och brist på analytiskt tänkande?Finns det månne paralleller att dra till hur vi använder sociala medier? För tänker vi oss för när vi fläker ut våra privatliv för vem som helst att se? Och är vi källkritiska eller godtyckliga när vi delar på Fejjan? Sociala medier kan ses som en sandlåda där vuxna lajkar för att både ge och få bekräftelse, därför känns the Circles tillvägagångssätt kanske lite för välbekant eftersom det spelar på samma strängar. Men skulle vi verkligen låta oss luras?

Ärligt talat? God only knows.

 

Fantasy - EvelinaEvelina:

I en dystopi tror sig ofta de människor eller det system som styr sig veta vad som är bäst för individen. Detta är fallet i The Circle av Dave Eggers, men vår protagonist Mae ifrågasätts även när hon, enligt cheferna på det otroligt inflytelserika internetföretag hon arbetar för, misslyckas med att göra vad som är bäst för andra. Företagets vision om att alla ska kunna ta del av varandras upplevelser, erfarenheter och åsikter om allt, under alla tider av dygnet, suddar ut gränserna mellan det privata och det offentliga på ett väldigt effektivt och skrämmande sätt.

När Mae, i ett försök att under några timmar få komma bort från allt, ensam ger sig ut i en kanot möts hon snart av hård kritik från sin chef som anklagar henne för att vara självisk. Det finns de som sitter i rullstol, eller av andra anledningar inte kan ge sig ut på en kanotfärd – hur kan hon utan en tillstymmelse av skuldkänslor ge sig ut och inte låta omvärlden få ta del av hennes upplevelser? Hur kan hon beröva andra på att få känna samma sak som hon, när hon så lätt hade kunnat streama det i realtid? Tekniken för att du alltid ska kunna synas och bli bedömd finns tillgänglig för dig – använd den om du bryr dig om dina medmänniskor.

Den värld Eggers visar upp drar ibland för långt i vissa riktningar för att jag ska kunna känna att allt är trovärdigt, men mycket av det han beskriver känns väldigt nära och han lyckas lämna en med det igenkännande och den oro som en effektfull dystopisk berättelse ger upphov till.

 

Fantasy - Jenny ZJenny Z:

The Circle har en förmåga att både underhålla och skrämma mig. Jag är väldigt förtjust i att jag inte gillar huvudkaraktären May. Osympatiska karaktärer är bland det bästa jag vet.

Men det skrämmer mig hur lättvindigt även jag till en början går med på alla ”smarta” lösningar som presenteras. Innan de levererar ett knytnävsslag i magen genom att ta det hela ett, tre eller tio steg för långt. Allt låter ju så himla fint när det handlar om att förhindra brott, hjälpa alla att uppnå sin fulla potential och att låta alla få en möjlighet att vara delaktiga i en demokrati på lika villkor. Men om priset är ett övervakningssamhälle där fraserna ”secrets are lies” och ”privacy is theft” är ledord så kanske det inte är något att eftersträva trots allt.

Fantasy---SteveSteve:

The Circle är en bok som får en att tänka till om mycket. Det var länge sedan en bok fick mig att känna så många olika känslor.

Jag började direkt ifrågasätta vart vårt samhälle är på väg och hur stor påverkan företag har på politik och vår vardagliga liv.

Fantasy - SisselSissel:

Jag älskar en bok som överraskar och får en att tänka om! Jag gillade verkligen att man först fick en bild som sen förändrades – jag kanske är lite av en naiv läsare men jag behövde ställa om hur jag tänkte om karaktärerna och händelserna igenom boken. Jag tyckte också om att den inte tog för givet att man måste tycka om karaktärer, tvärtom. Det är en smart bok som får en att tänka till om internet och påminner en att inte bara göra som alla andra utan tänka till själv först.

 

 

Gillar du TV-serien Black Mirror, filmen ”The Social Network” eller boken 1984? Gillar du dystopier och samhällskritiska romaner – då är det här en bok för dig!

Bokcirkel: ”The Circle” av Dave Eggers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s