Gästblogg: Sten Rosendahl om ”Algblomning”

9789177792949

Ta dig till boken!

Tänk dig att jordens huvudstäder är på väg att översvämmas. Tänk dig då att en ytterligare katastrof inträffar så att jordens ozonskikt förstörs, nästan allt djur- och växtliv utplånas och det enda som återstår att äta är de UV-tåliga blågröna alger som tidigare sågs som havets ohyra. Hur ser då livet ut för den överlevande befolkningen?

Historien utspelas i ett ombyggt Stockholm som är uppdelat i ett övre och ett undre skikt: de rika bor i inglasade skyskrapor medan de fattiga bor i tunnlar under jord. I den första boken om denna stad introduceras det udda deckarparet May och Tom:

Kriminalinspektör May Born är specialutbildad och priviligierad, men hon lyder inte order och blir förflyttad för att lösa enklare brott i den undre delen av staden.

Säljaren Tom Lexler är inflyttad från förorterna och förpassad till ett enkelt liv utan solljus i tunnlarna, men hans kunnande om Stockholm kan ge honom en ny chans.

Det kan tyckas som om detta vore en värld mycket olik vår egen nutid, men miljöhotet hänger över oss hela tiden, och många av de tekniska framsteg som beskrivs i boken finns redan, antingen på väg ut att lanseras eller på ritborden i teknikföretagens labb.

Andra frågor som väcks av boken är hur politiken och samhällslivet skulle förändras av bristande naturresurser och hur människor i västvärlden skulle påverkas av att trängas ihop på en liten yta, på liknande sätt som många redan idag lever i tredje världen.

Jag önskar dig mycket nöje med att följa det nya deckarparets äventyr!
God lyssning,
Sten Rosendahl

StenRosendahl_FotoKatriinaMäkinen-0042-2[1]Foto: Katriina Mäkinen

Gästblogg: Sten Rosendahl om ”Algblomning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s