Lyssningsutmaning: Böcker om rymden

Lyssningsutmaningens tema för februari är böcker om rymden, och det har ju hänt en del spännande saker på just det temat på sistone! Vi hade en Super blue blood moon och SpaceX grundare Elon Musk sköt upp en Tesla i rymden. Så nu är det perfekt läge att lyssna på lite böcker om rymden, här är några exempel om du letar efter inspiration:

Svart Stjärna

0000039370

Ett flygplan på väg från Los Angeles till Stockholm försvinner över Dalarna. 200 personer är spårlöst försvunna. Sverige rustar upp i tron att det är en terroristattack och kallar samman ett räddningsteam för att undersöka försvinnandet. Thana ‘Monty’ Montgomery, nyanställd på Rymdstyrelsen, ex-agenten Henry Jäger och NASA experten Dr Hyman sätts på ett spaningsplan på väg mot Dalarna. Men inget går som de hade tänkt och snart är de indragna i händelser bortom deras vildaste fantasier…

Artemis

0000077646

Jazz har vuxit upp i staden Artemis på månen. Hon jobbar som bud och på sidan om utför hon lite smugglingsärenden åt de som kan betala. En dag får hon dock ett oväntat erbjudande, ett som betalar så bra att hon omöjligen kan tacka nej … Men snart är hon indragen i en härva som inte ens hennes kvicka hjärna kan ta henne ur så enkelt. Ett actionfyllt och smart rymdäventyr av författaren till Ensam på Mars.

 

Rött uppror

0000020460

Mars har är kolonialiserats och samhället delats upp i färgkodade klasser. Darrow är en Röd och jobbar i gruvorna under Mars, där han sliter tillsammans med andra Röda för vad de tror är en bättre framtid  – men snart upptäcker de att så inte alls är fallet. Alla deras uppoffringar har varit för att underhålla den dekadenta överklassen Guld. Darrow offrar allt för att infiltrera Guld så att han kan skipa rättvisa och rädda civilisationen.
För dig som gillade Hungerspelen och Divergent!

Nyxia (ENG)

0000068822

I en inte alltför avlägsen framtid blir Emmett rekryterad av det stora företaget Babel Corporation. Han och en grupp med tonåringar ska skickas till planeten Eden där de ska utvinna den mystiska substansen Nyxia. Varför just Emmett har blivit vald är ett mysterium, men betalningen för uppdraget är alldeles för bra för att han ska säga nej och snart sitter han och tio andra ungdomar  på ett skepp mot den mystiska planeten Eden. Men snart börjar Emmett upptäcka att allt kanske inte är som det utlovades och snart är han indragen i en kamp på liv och död. För dig som gillade Enders spel och Hungerspelen!

Endurance (ENG)

0000068839

En mer jordnära rymdberättelse. Scott Kelly berättar själv om hur det är att vara astronaut på den internationella rymdstationen ISS. Efter att ha spenderat ett helt år i rymden så har han erfarenheter som få andra människor delar. Här är hans berättelse om hur han blev astronaut och hur det har påverkat honom.

The hitchhikers guide to the galaxy (ENG)

0000026621

En klassiker inom science fiction. Det Arthur Dent trodde var en helt vanlig torsdag visade sig vara allt annat. Först får han veta att hans hus ska rivas, strax därefter får hela världen meddelandet att Jorden ska demoleras för att ge plats åt en intergalaktisk genomfartsled. Tillsammans med sin vän Ford Prefect lyckas Arthur dock lifta med ett förbipasserande rymdskepp i samma stund som jorden sprängs. Men detta är bara början på detta oemotståndligt charmiga och oväntade äventyr!

För långlyssnaren: Seveneves (ENG)

0000023219

Seveneves är en rejäl bok, hela 32 timmar och 40 minuter! Men det är också en riktigt genomtänkt och fascinerande berättelse som har hamnat på både Bill Gates och Barack Obamas läslistor. Tänk om jorden bara hade några veckor kvar, hur skulle mänskligheten reagera? Det blir en kapplöpning mot tiden att ta beslut och rädda mänskligheten, men det handlar om mer än bara skicka upp folk i rymden, det är politiska, religiösa och känslomässiga implikationer som också spelar in, och när jorden väl har blivit obeboelig – vad händer då? Ett smart och intrikat tankeexperiment för dig som gillar långlyssningar!

 

Vill du ha fler tips? Kika på vår lista om rymden, du hittar den här:

Lyssningsutmaning: Böcker om rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s