Gästblogg: Martin Borg om ”Brotten som skakade Sverige”

 

Ta dig till boken!

Vilka är det egentligen som begår allvarliga brott? Och vad säger brotten om tidsandan och det omgivande samhället? I Brotten som skakade Sverige berättar Martin Borg om femton uppmärksammade svenska brott från 1950 till nutid.

Hur valde du ut de brott som finns med i boken?

– Jag har valt ut 15 brott som var mycket uppmärksammade i sin tid och som levt kvar i medvetandet hos många. Sedan ville jag ha spridning på olika typer av brott och gärna på typen av gärningsmän.

Vad kan ett brott berätta om ett samhälle och en tidsanda? 

– Mycket. Det är tydligare när det gäller de lite äldre brotten, där ser man svart på vitt vilka värderingar och normer som är de allmänt accepterade. Ett brott, med alla sina konsekvenser för förövare, offer och anhöriga, är nästan alltid samtidigt en berättelse om just det samhälle brottet sker i.

Vad har du för tankar kring människorna bakom brotten? Har de någon gemensam nämnare? 
– Fallen som finns med i boken rymmer flera olika människotyper. En gemensam nämnare hos gärningsmännen är att alla saknar den sista spärren att inte ta steget över till det absolut förbjudna. De kan tänka sig att skada andra människor – fysiskt eller psykiskt – för egen vinnings skull. För grövre våldsbrott finns det nästan alltid en upptrappad kriminalitet i bakgrunden. Dessa människor lever i en miljö där kriminalitet blir det normala.

Är det något av brotten i boken som har fascinerat dig mer än de övriga?

– Det som har påverkat mig mest på det där obehagliga viset är Peter Mangs och hans serieskjutningar i Malmö i början av 2010-talet. Dels för att de skedde i ett samhälle som ser ut som det vi lever i idag, dels för att han som person och hans sätt att agera väcker starka obehagskänslor.  

 

© Sven Persson / swelo.se Foto: SvenPersson,Swelo
Gästblogg: Martin Borg om ”Brotten som skakade Sverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s