Bokcirkel: ”Alex” av Pierre Lemaitre

0000068912

 

Vi har lyssnat på Alex av Pierre Lemaitre, en vass och hårdkokt fransk deckare. Det här är vad vi tyckte:

 

Deckare---EvaEva

Alex är en välskriven fransk deckare. Den är oförutsägbar på ett bra sätt och lite okonventionell (på gott och ont). Jag får en bra känsla för karaktärerna utan djupare beskrivning vilket jag gillar.

Sist men inte minst ger den en otäckt stark beskrivning av mötet mellan offer och gärningsman.

 

deckare-anna-occ88rAnna

Så fransk! Vi diskuterade vad det är som gör en bok väldigt fransk och kom fram till att det är dels det lite omständliga berättandet men framförallt karaktärerna och hur de beskrivs. Sällan sympatiskt vilket känns ovant, särskilt i början. Men det är spännande att inte alltid behöva följa den svenska (anglosaxiska) väl uppkörda vägen för en mordhistoria. Dessutom kryddad med scener som verkligen skrämmer vattnet ur en oskyldig lyssnare som jag. Jag som alltid tyckt att råttor är söta…

Magnus Roosmann gör en inläsning med återhållen energi som passar perfekt till berättelsen.

 

deckare-alex

 

 

Alex

Alex blir kidnappad och tagen till en övergiven fabrik i Paris, där hon blir instängd och upphängd naken i en bur. Dagarna går och hennes kidnappare har inte synts till. Hon börjar inse att han inte kommer att komma tillbaka. Hon har en flaska med vatten som hon varsamt dricker, men hennes största oro är inte att dö av törst, det är de stora råttorna som samlas kring buren. Kommissarie Camille leder utredningen och det enda han har att gå på är att ett ögonvittne såg en kvinna bli borttagen i en vit skåpbil. Han vet inte vem kvinnan är, ingen kvinna är anmäld saknad, och ingen misstänkt gärningsman. Camille försöker ta reda på vem kvinnan är och ju mer han djupdyker in i hennes förflutna så inser han att Alex inte är ett vanligt offer. Det var en otroligt spännande och välskriven bok. Jag kunde verkligen inte lägga ifrån mig denna!

 

Vill du testa något nytt i deckarväg? Är du en frankofil? Då kanske ”Alex” är något för dig! 

Bokcirkel: ”Alex” av Pierre Lemaitre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s