Gästblogg: Intervju med Stefan Sauk om ”Sanitören” och ”Brännande skuld”

 

Sanitören_1_Ljudboksomslag

 

Ta dig till serien!

Fyra snabba till Stefan Sauk …

… som är aktuell med inläsningar av Inger Gammelgaard Madsens deckarserier Brännande skuld och Sanitören:

  1. Hur förbereder du dig när du ska läsa in ett nytt manus?

Vanligtvis läser jag boken/manus en gång ganska nära inpå att jag ska sätta mig i studion och läsa in. Därefter skjuter jag från höften och låter intuitionen styra, eller känslan om du så vill. Någon enstaka gång kan det vara tal om en del uttal som kan behöva kollas upp.

  1. Är det annorlunda att läsa in en serie än en traditionell roman?

Nej, för mig är det ingen skillnad.

  1. Ljudboksälskare blir alltmer uppmärksamma på vem det är som läser in deras böcker. Märker du själv av att intresset för skådespelaren i hörlurarna har ökat?

Jag märker det definitivt. Det händer mig nästan varje vecka att främmande människor kommer fram och säger att de väljer de böcker som jag har läst in. Det är såklart jätteroligt men samtidigt innebär det också ett ansvar för vad jag läser in. Jag menar, om jag läser in ett antal dåliga böcker på rad så kladdar det givetvis av sig även på mig.

  1. I Brännande skuld och Sanitören skiftar perspektiven mellan polisen Roland Benito och journalisten Anne Larsen, hur hanterade du det?

Jag försöker särskilja karaktärerna med så små medel som möjligt för det mesta och då handlar det om att ha olika inre attityd och sen hoppas på att det hörs igenom. Vanligtvis gör det också det. Det är betydligt lättare när det ges utrymme för lite mer gestaltning som t.ex. karaktären Assad i Jussi Adler Olsens böcker. Honom har jag hämtat ur verkligheten, skomakaren i närheten där jag bor.

Nyöversatta danska succén Sanitören släpps i sex avsnitt fredag den 9:e mars. Brännande skuld finns i nyinläsning av Stefan från den 8:e mars.

I Sanitören får läsarna följa samma deckarpar som i föregångaren, Brännande skuld: Anne Larsen och Roland Benito. Vi träffar också en ny ung karaktär. Benjamin är en småkriminell tonåring med ett stort hjärta. En dag hittar han något i fickan på en jacka han stulit, och han blir inblandad i en mordhärva som leder till fara för hans eget liv. Journalisten Anne och internutredaren Roland blir återigen tvungna att samarbeta för att rädda människoliv.

 

IngerGammelgaardMadsen_Foto_Anne Kring
Inger Gammelgaard Madsen
Foto: Anne Kring

Gästblogg: Intervju med Stefan Sauk om ”Sanitören” och ”Brännande skuld”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s