Gästblogg: Axel Stål om ”Kampen om Mosul”

omslag_kampenommosulTa dig till boken!

Bakgrunden till att både boken Kontakt! och Kampen om Mosul skrevs är min personliga uppfattning att debatten hemma i Sverige om flera saker i de ”moderna krigen” är ensidig, skev och ibland direkt missvisande. Att till exempel Private Military Companies, så kallade PMCs, personal består av blodtörstiga krigshundar med Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). Enligt min uppfattning är sanningen betydligt mer nära det motsatta. Det är sant att bland de professionella PMC företagen så får du inte jobb med mindre än att du har en verifierbar längre militär karriär bakom dig, stridserfarenhet, bra vitsord och någon eller några som går i god för dig. Både som yrkesman och som människa med god empatisk förmåga och bevisad duglighet vad gäller att hålla huvudet kallt i extrema situationer. I dessa sammanhang är respekt för religionen, och kulturen där vi verkar, ofta helt avgörande för att nå framgång.

I en vidare kontext, vad gäller just PMCs, så är det helt enkelt på det sättet att en del jobb vill inga statliga eller mellanstatliga organisationer skicka egen civil eller militär personal för att lösa ut.

Ett exempel är när jag själv var anställd av Förenta Nationerna (FN), via ett PMC, för att skydda revisionsföretaget Ernst & Youngs personal som hade uppgiften att genomföra FNs Olja mot Mat utredning i Baghdad 2005 – 2006. Att uppdraget gavs till vad Sverige skulle beskriva som ”lego soldater” berodde på att FNs egen risk värdering gav vid handen att uppdraget dels var så farligt att det inte var acceptabelt att skicka FNs egen säkerhetspersonal och att det inte var någon bra ide att be medlemsländerna i FN om hjälp då utredningen i sig omgavs av ett stort mått av sekretess.

Vidare har den självstyrande Kurdiska regionen i Norra Irak hamnat i mediaskugga av kriget i Syrien. Då detta självstyre, enligt min uppfattning, är den enda fungerande demokratin i Mellanöstern, tillsammans med Israel, vill jag belysa kurdernas situation och inte minst de Irakiska kurdernas kamp för överlevnad, särskilt när den så kallade Islamiska Staten anföll 2014. Jag själv är partisk och tjänstgör för närvarande som officer på ledningsnivå i den Kurdiska säkerhetstjänsten. Bok nummer 2, Kampen om Mosul, beskriver striden mot IS ur kurdisk synvinkel. Men, den är inte mindre sann för det. Med det undantaget att på grund av nödvändig sekretess har alla namn ändrats i boken och vissa händelser har förskjutits i tid och förlagts på andra platser så att det inte ska gå att identifiera enskilda.

/Axel Stål

axelstål2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: hemlig

Gästblogg: Axel Stål om ”Kampen om Mosul”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s