Gästblogg: Kjell Ola Dahl om ”Täcknamn: Hilde”

hilde.jpgTa dig till boken!

Jag heter Kjell Ola Dahl, jag är norrman, författare och har i år släppt en bok i Sverige. Det är jag väldigt glad för! Som min gamla mamma brukar säga: Svenskarna, de är något alldeles särskilt!

Täcknamn: Hilde är en roman som jag gick och funderade på ganska länge innan jag skrev den. Huvudhandlingen är hämtad från andra världskriget och det kalla kriget ungefär tiotalet år senare.

Självklart så har mitt personliga intresse för historia i allmänhet, och krigshistoria i synnerhet, spelat stor roll som inspiration till boken. Som kriminalförfattare har jag så klart en djup förståelse för att alla människor bär med sig sin egen historia, händelser och tidigare val som man gjort präglar det liv man kommer att leva. Att skriva en roman i tre olika tidsepoker, 1942, 1967 och nutid, gav mig frihet att noggrant brodera ut mina karaktärers psykologiska inre liv.

I inledningen av Täcknamn: Hilde träffar vi en ung judisk kvinna som arbetar som kurir i det tysk-ockuperade Norge, där hon levererar illegala tidningar. I tidningen får norrmännen möjlighet att läsa nyheter från regeringen i London, och ges alternativ till de propagandanyheter som de tyska ockupanterna och Quislings regering sprider. Att distribuera den typen av tidningar var förlagt med dödsstraff i Norge 1942. En dag sker något dramatiskt. Polisen står och väntar vid den plats där tidningarna ska lämnas. Hon undkommer, men blir tvungen att fly landet.

En del av inspirationen till karaktären Ester Lemkow, som kuriren heter, fick jag för många år sedan när jag arbetade tillsammans med en judisk man. Han var tjugo år när kriget bröt ut. En oktoberdag 1942 flydde han till Sverige, och därifrån vidare till England. Han utbildade sig till sabotör och engagerade sig därefter aktivt i krigsinsatserna mot nazisterna. Mannen hade blivit förföljd och trakasserad av tyskarna och nazisterna, och flera av hans familjemedlemmar blev arresterade, deporterade och mördade i koncentrationslägren.

Hans mod och förmåga att göra drastiska men smarta val är huvudinspirationen till berättelsen om Ester, som flyr till Sverige när nazisterna inleder sin omfattande arrestering och deportation av judar i Norge hösten 1942.

Ester har en god vän, Åse, som i sin tur har ett litet barn. I Stockholm träffar Ester på Gerhard Falkum, en norsk motståndsman som hon känner väl, han är nämligen Åses man. Gerhard har blivit tvungen att fly till Sverige till följd av att någon mördat Åse, och Gestapo vill skylla mordet på Gerhard. En tid senare dör Gerhard i en brand i Stockholm.

Vi hoppar därefter fram till 1967. Ester bor ensam i Oslo. Då dyker plötsligt Gerhard upp, livs levande. Han vill ha kontakt med sin dotter, som blev omhändertagen när modern dog. Men var har Gerhard varit under alla dessa år? Vad hände egentligen när alla trodde att han omkom i en brand 1942? Och varför har han valt att komma tillbaka?

Vilka val har Ester tvingats göra, vem är hon när hon återses Gerhard efter alla år? Och börjar den här berättelsen egentligen med krigsåren, eller måste man blicka ännu längre bak för att förstå?

I romanen finns ännu ett underliggande mysterium: Vad var det egentligen som hände den oktoberdagen 1942 när Åse blev mördad.

Jag hoppas att ni vill lyssna på, och tycka om min roman Täcknamn: Hilde.

Kjell Ola Dahl
Författare

IMG_kjellola.jpg

 

Gästblogg: Kjell Ola Dahl om ”Täcknamn: Hilde”

Kommentera