Bokcirkel: Book of Dust : La Belle Sauvage

0000067473.jpg

Ta dig till boken!

Philip Pullmans trilogi om den Mörka Materian kom ut mellan 1995 och 2000 och räknas lite som en klassiker inom fantasyn idag. Därför blev vi väldigt glada när vi fick höra om den fristående delen Book of Dust som nu finns som ljudbok! Vi har lyssnat på den och här är vad vi tyckte:

Fantasy---SteveSteve:

Om du har läst Guldkompassen och/eller andra böcker av Philip Pullman så var beredd på något lite annorlunda.
Boken överraskar med dess detaljnivå och ett lite långsammare tempo, vilket enligt mig är något positivt. Boken ger en mer insikt kring världen och människorna i den samt inblick i politiken som råder i världen, sådant som man tidigare har tagits upp men inte fått förklarat i lika stor utsträckning.
Överlag gillade jag boken, hade svårt att lägga ifrån mig den till och från när det var som mest intensivt.
Fantasy - Jenny ZJenny:
Jag försökte mig på Guldkompassen för några år sedan, eftersom ALLA sa att jag skulle älska den. När den inte fångade mig blev jag djupt besviken. Men La Belle Sauvage har gjort mig nyfiken på nytt. Michael Sheen är helt magisk som inläsare och jag vill plötsligt veta mer om den värld som Phillip Pullman skapat. Vilket tur för mig då att det finns tre böcker till att ta sig an!
Fantasy - TobiasTobias:
La Belle Sauvage av Philip Pullman är en strålande och omedelbar klassiker, och uppläsningen av Michael Sheen är lika fantastisk. Jag vet inte riktigt mer vad man ska säga. Det rimliga vore om alla bara tar och börjar lyssna på den nu på direkten.
För ”Mörka Materian”-fans som kanske undrar – Den står sig och mer där till! Omfånget på berättelsen i just den här boken är lite mindre än tidigare. Det medför även att tempot är lite lägre, vilket jag kan uppskatta. Prosan är top notch, luftig och fin men inte alls svår. Precis som tidigare böcker är den härligt allegorisk och menande, utan att för den sakens skull skriva läsaren på näsan.
Så lyssna på den. Jag kommer själv snart göra det igen!
Fantasy - EvelinaEvelina:

Innan jag började lyssna på Book of Dust trodde jag att det skulle vara svårt att sätta mig in i berättelsen då jag inte har läst den serie som gavs ut tidigare, His Dark Materials, som utspelar sig i samma universum.

Det visade sig att det inte var något problem, även om jag förstod av mina väldigt insatta kollegor att det var vitt skilda upplevelser beroende på om man hade läst den andra serien eller inte. Jag kände att min upplevelse inte var direkt sämre då jag istället fick ta del av en helt ny värld med för mig okända förhållanden och leva mig in i den berättelse som utspelade sig i romanen istället för att fundera över hur det relaterade till de karaktärer eller händelser som presenterats i den tidigare serien.

Romanen är väldigt fantasirik och inläsaren Michael Sheen (känd från bland annat Twilight där jag fått lära mig att han spelar en ond, eller åtminstone ondare än de flesta, vampyr) tyckte jag var helt perfekt. Han läste med exakt rätt mängd inlevelse och trots en väldigt fartfylld berättelse med ett flertal karaktärer läste han upp det på ett sätt som gjorde det lätt att hänga med i handlingen.

En stark inläsning tillsammans med en väldigt lovande introduktion till en ny fantasyserie, som definitivt kan uppskattas även av en äldre publik, gör detta till en ljudbok som jag absolut kan rekommendera att man lägger in i sin “Böcker jag ska lyssna på”-lista.

Fantasy - Hanna RHanna:

Jag älskade verkligen His Dark Material-trilogin när det begavs sig, och blev därför också djupt besviken på den dåliga filmatiseringen som gjordes av den första boken.  

Det var alltså med höga förväntningar jag tog mig an La Belle Sauvage, och oj oj oj, nog blev mina förväntningar uppfyllda alltid. Spioner, religiöst förtryck och ett regn som inte slutar …

Boken är uppdelade i två tydliga delar, där den första bygger upp huvudkaraktärens Malcolms värld och den politiska intrig som bubblar under ytan och den andra är en flykt där gränsen mellan verklighet och magi suddas ut. Det är svårt att säga exakt vad som gör boken så bra, men karaktärerna är välskrivna och storyn har driv samt variation.

För att vara en bok som är riktade mot unga vuxna så känns den väldigt mörk, men det kan vara jag som missminner vad man klarar av i den åldern. Jag var ju själv ung när jag läste His Dark Materials-trilogin, vilken också utforskar mörka ämnen. Kanske är det också läskigare att läsa om unga människor som går igenom fruktansvärda saker som vuxen, en när man själv var barn.

En stor eloge måste också ges till inläsaren, Michael Sheen, som helt sömnlöst kan växla mellan att gestalta alla karaktärer i berättelsen.

 

Gillade du Guldkompassen, Den Skarpa Eggen och Bärnstenskikaren? Då kommer du att gilla Book of Dust!

Psst – vill du hellre lyssna på boken på svenska? Då hittar du den här

Bokcirkel: Book of Dust : La Belle Sauvage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s