Gästblogg: Katarina Wilk om ”#walkwithme”

9788711964477_org.jpg
Ta mig till boken!

I samma veva som tv-serien Skam kom upptäcktes min äldsta son som modell.

Jag älskade Skam. Och jag skäms inte för att säga det fastän jag är mer än dubbelt så gammal som karaktärerna. Jag var och är en blandning av Noora och Vilde. Skam och sonen inspirerade mig till att försöka skriva en ungdomsroman som skulle handla om identitetssökande i en digital värld med modevärlden som kuliss.

Jag skrev #walkwithme under några mörka vintermånader med ett par frågor ekande i mitt huvud. Hur skulle jag som tonåring ha fungerat om sociala medier hade funnits när jag växte upp? Hur skulle jag ha hanterat att bli känd digitalt och IRL och blivit ”sedd” av så många? Ärligt talat tror jag att jag hade varit helt lost, precis som en av tjejerna i #walkwithme. Men huvudpersonen Smilla Goldman är inte som andra tjejer. Jag ville skapa en karaktär som skulle inspirera unga tjejer att tro på sig själva. Någon som inte jämförde. Någon som inte hade utseendet i fokus. Smilla står stadigt på jorden. Hon vet vem hon är.

Jag insåg dock att jag hade ett stort problem för tonårstjejer läser knappt. Jag tänkte att även om tonårstjejer inte läser så kanske de skulle lyssna i sina hörlurar eller läsa på sin mobil?

Då återstod den viktigaste frågan, vem ska läsa in boken? Hur ska vi få tonårstjejer att tycka att böcker är coolt? Vi valde en av Sveriges största Youtube-stjärnor Lisa Jonsson aka Misslisibell som inläsare. Det är ett nytt grepp i ljudboksbranschen och kommer säkert ifrågasättas av en del (som tur är kan ni välja e-boken istället) men det ÄR något banbrytande. Kommer vi nå tonårstjejerna tror ni? De behöver starka förebilder som visar vägen.

Jag hoppas så att Smilla from Sweden blir en av dessa förebilder.

/Katarina Wilk, författare

 

KatarinaWilk.jpgFotograf: Johan Strindberg

Gästblogg: Katarina Wilk om ”#walkwithme”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s