Gästblogg: Lisa Westerlund om ”Att slå tillbaka”

Din dotter har blivit våldtagen. Du sitter i rättssalen. Ser de skyldiga på andra sidan rummet. Ni har lidit er igenom en plågsam process med förhör och undersökningar. Allt för att ge henne rättvisa. Men när domen kommer får ni ingen rättvisa. Männen blir frikända och du ser all glädje i din dotters ögon dö på en millisekund.

Jag var gravid med mitt andra barn och i samma veva som vi fick reda på att det var en tjej därinne så kom domen i ett våldtäktsfall. Ett tillsynes solklart våldtäktsfall. Det var varken det första eller det sista men det var det som gick in i benmärgen. Killar som frikändes och en ung tjej som gick därifrån. Misstrodd och skuldbelagd. För om det inte var pojkarnas fel, vems var det då? Jag lade händerna på magen och levde mig in i hur jag agerat om det varit mitt barn. Hade jag accepterat att rättvisan haft sin gilla gång? Nej. Jag hade velat skapa egen rättvisa.. I den stunden föddes idén till min första bok – Att slå tillbaka.

I Att slå tillbaka följer vi Klara, Astrid och Leila. Klara är fast i ett förhållande med en misshandlande man. Med hjälp av vännerna flyr hon förhållandet men inser snabbt att polisen inte kan hjälpa henne. Hon har inga bevis. De bestämmer sig för att hämnas, inte så att han dör, bara så att han får lida lika mycket som Klara.

Den röda tråden i mina böcker är kampen mot orättvisor, och styrkan i att kunna ställa sig upp och säga stopp. I uppföljaren Ingens slav tas vi till Kosovo. En ung tjej, Bianca, som är fången och utnyttjas på en bordell får reda på att bordellens ägare har beslutat att hennes barn ska säljas. Barnet är Biancas allt. Över hennes döda kropp att det ska säljas. Hon beslutar sig för att fly.

När jag skriver är det ofta mitt inre lejon som talar. Det som ryter när andra utsätts för orättvisor. Det som växte sig större och starkare när jag blev mamma.

Om du väljer att lyssna på mina böcker vill jag passa på att hälsa dig välkommen till min värld! Jag hoppas att du tycker om den!

/Lisa Westerlund

Lisa Westerlund

Gästblogg: Lisa Westerlund om ”Att slå tillbaka”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s