Bokcirkel: Hallahem – Staden under berget av Susanne Trydal och Daniel Åhlin

0000072669.jpg

Ta dig till boken!

 

I en värld där troll, vittror och mytologiska väsen gömmer sig i de svenska skogarna är inget som man väntar sig… Vi har lyssnat på Hallahem – Staden under berget och här är vad vi tyckte:

 

YA - AngelicaAngelica: Jag gillade verkligen Staden under berget! Fick lite samma vibbar av den som jag fått av de böcker jag älskade som yngre, till exempel Narnia. Blandningen mellan nordisk mytologi och spänning för mellanåldern är riktigt bra, och jag sveps lätt med i det här äventyret.

 

YA - KarinKarin:

Jag fantiserade ibland när jag var liten, att jag inte hörde till min familj på riktigt, att mina föräldrar och bror i själva verket var troll, eller kanske rymdvarelser. Jag funderade inte så mycket över hur jag hamnat med dem, utan det handlade mest om att allt jag trodde var tryggt och hemma, i själva verket var en lögn. Jag minns tanken som både ångestladdad och lockande, för det som var otryggt kunde inte heller vara tråkigt. Det måste vara i alla fall lite spännande. Och jag, som ofta kände mig konstig och kantig som liten, fick känna mig speciell, kanske till och med utvald, en stund.

Det är inte så långt ifrån Toruns och Tildas reaktioner när de får veta att de är bortbytingar i varandras världar. Det finns en anledning till att de aldrig riktigt passat in, att de känner sig annorlunda. Två världar möts i dem och det kan inte vara annat än spännande. Det är bara att kasta sig ut i en historia av legender, mörkervarelser och omänskligt snabba språng genom den djupa skogen.

 

YA - Anna LG (1)Anna:

”Redan innan jag lyssnade på Staden under berget hade jag hört talas om den från flera barn i min bekantskapskrets som varmt rekommenderade den – och jag förstår verkligen varför. Det är precis en sådan bok som jag hade älskat när jag var liten och som jag säkert hade sträckläst! Och jag tyckte mycket om den även nu.

Det är alltid spännande med två parallella världar så nära varandra och en kittlande tanke för oss alla är väl att det kanske skulle kunna finnas en annan värld nära där just jag bor. Men en skrämmande tanke att ett folk drivit bort ett annat folk från sitt land – det har ju hänt så många gånger även i verkligheten och händer fortfarande, och jag tycker om barnböcker som tar upp svåra frågor inlindat i en berättelse.

Jag tänker att det måste varit så skönt, om än omvälvande, för Torun och Tilda att få en förklaring på varför de alltid hade känt sig på olika sätt annorlunda från de andra barnen i sin omgivning. Och jag tyckte om att istället för att känna sig vilsna och ensamma kände de tillhörighet i båda världarna – de fick ingå i flera gemenskaper. För även om de nu fick se världen som de egentligen skulle växt upp i och kände sig hemma där, så är ju deras riktiga hem där de faktiskt växt upp. Tex när Tilda tänker att även om Sigrun är hennes biologiska mor skulle hon aldrig bli hennes mamma – det var väldigt fint tycker jag. Jag tyckte om att boken växlar mellan Tilda och Toruns liv och att båda berättar i jagform.

Boken innehåller spänning, tankar kring vem man är, vänskap, äventyr, spänning och lite övernaturligt – kort sagt, det är en bok som är svår att lägga ifrån sig och man blir väldigt sugen på att läsa nästa del eftersom de bygger upp för en spännande fortsättning……..”

 

Gillar du nordisk fantasy? Letar du efter en magisk värld att försvinna i där naturen står i fokus? Då är Hallahem – Staden under berget en bok för dig!

Bokcirkel: Hallahem – Staden under berget av Susanne Trydal och Daniel Åhlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s