En intervju med författare Philip Birk

kyldygnet.jpgTa mig till boken!

Hej Philip Birk, som i vår debuterar med den spännande deckaren Kyldygnet.

Hur fick du idén till storyn i Kyldygnet?
En dansk släkting arbetade på konstmuseum där stoltheten var en tavla av den berömde konstnären Vilhelm Hammershoi. En kopia av målningen hängde i mitt föräldrahem och inspirerade mig till Kyldygnet, som kretsar kring en stöt mot Nationalgalleriet i Köpenhamn.

 I Kyldygnet tas vi med till olika miljöer, från en rik konstvärld till hårt kriminella kretsar. Hur har du gått tillväga för att skapa så trovärdiga miljöer?
Miljöerna är viktiga för mig: jag vill ge känslan av småstadsdeckare och samtidigt ha en internationell touch. Jag har helt enkelt rest runt och besökt platserna i boken. Peter Café Sport i Porto, konstmuseet i Köpenhamn, Juridicum i Lund – jag har lagt massor av tid på att kartlägga platserna. I Portugal var i och för sig det viktigaste syftet att se en fotbollsmatch med Benfica i Lissabon…

Din huvudperson är kriminell men som läsare får man sympati för honom. Hur tänkte du inför att skapa en sådan huvudkaraktär?
Ja, Tom Grip är en komplex kille. Jag ville ha en huvudkaraktär som inte var den klassiska missbrukande kriminalkommissarien utan en person som är svår att placera i ett fack. Egentligen är Tom som alla oss andra: några goda sidor, några mindre goda och en massa svåra frågor som han hela tiden brottas med.

Vilken del av skrivprocessen tycker du är roligast?
Första och sista kapitlet! Det är otroligt roligt att börja på ett projekt. Första trettio sidorna kan jag skriva på två–tre dagar, sedan börjar det svåra. Jag har alltid en idé om slutet, ibland vill jag snabbspola och skriva den där spännande upplösningen – men jag sparar det sista kapitlet som en belöning till mig själv för att jag klarade mig ända dit.

 
PhilipBirkCloseUp,FotoHansJonsson.jpg
Foto: Hans Jonsson

En intervju med författare Philip Birk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s