Intervju med Erik Lewin, författare till ”Hämndens pris”

0000546621

Ta dig till boken!

 

Hej Erik Lewin!

 Du har just släppt din tredje bok Hämndens pris (inläst av Stefan Sauk) som handlar om gängkriminalitet och rättsstatens misslyckande. Hur ser du på läget idag gällande organiserad brottslighet?

Det är ett oroväckande läge i Sverige, där ökad grov brottslighet i kombination med en poliskår som inte har tillräckliga resurser att möta den har skapat en känsla av allt större otrygghet. Människor upplever idag att brottslingar kommer undan samtidigt som man inte längre vågar vittna. Och varför ska man vittna och riskera sitt eget eller sin familjs liv när brottslingar ändå släps ut alldeles för fort?  

 Hur har vi hamnat här? Vad ser du för orsaker till den rådande situationen?

Det har skett av tre anledningar:

  1. Vi hamnade här för att vi inte i tid insåg att rättsstatens resurser och befogenheter måste hänga med i takt med en allt grövre och ökande brottslighet. De många poliser jag pratat med menar att Sverige är kvar på 1990 års polisiära nivåer, men förra årets över 300 skjutningar med 120 dödade och endast 6 än så länge lagförda talar sitt tydliga språk och är på sikt förödande för rättsstaten.
  2. Vi har en lagstiftning som konstant dömer brottslingar till minimistraff, trots att möjlighet till straffskärpning finns. Detta i kombination med straffrabatt på upprepade brott, sänder signaler som är helt fel om man ska hålla kriminella borta från våra gator och se till att nya inte rekryteras.
  3. Polisen har genomfört en enormt stor omorganisation, men resultatet, som i och för sig ännu inte är klart, har i många fall varit förlamande för myndigheten. Nytillsatta chefer utan rutin i sina befattningar, splittring av f.d. effektiva grupper samt missnöje och avgångar bland personalen har medfört att polisen fått stora problem att stävja brottsligheten.

 Gängkriminalitet är ett högaktuellt ämne, inte minst med tanke på att det är valår. Vad anser du behöver förändras för att motverka utvecklingen?

För det första så måste vi medborgare sända ett tydligt budskap till våra politiker att vi inte accepterar ökningen av den grova kriminaliteten och att vi kräver en genomtänkt strategi för att stoppa detta. För utan politisk förankring kommer domstolarna inte att agera utan fortsätta döma som man gjort tidigare, vilket uppenbart inte fungerat.

Sedan måste man stävja den olaga vapenhanteringen och döma till mycket längre fängelsestraff om någon bär ett skarpladdat vapen eller hanterat handgranater. Minst fem år borde vara minimistraffet.

Slutligen måste vi skydda de som vill göra sin plikt och vittna, för utan vittnen klarar inte polisen att få kriminella fällda.

Om vi misslyckas med ovanstående så kommer vi garanterat att hamna i ett ännu mer sluttande plan, där människor som inte upplever sig få rättvisa kommer att ta lagen i egna händer.

Både du och huvudpersonen Isaac har ett förflutet inom specialförbanden – hur stor del av boken bygger på egna erfarenheter?

Mina erfarenheter från nästan tre decennier av att ha arbetat med säkerhet, först som militär och sedan privat, har gett ovärderliga insikter både från konflikthärdar utomlands och från Sverige med en allt grövre kriminalitet. Många av karaktärerna i boken finns på riktigt, och av dem har jag lärt mig mycket genom åren. Deras livsöden och expertis har gett mig mycket inspiration även om de självklart aldrig skulle begå olagligheter.

 Hur skulle du själv agera om du eller din familj utsattes för gängkriminalitet?

”Land ska med lag byggas”, så självklart skulle jag vända mig till polisen för att få hjälp. Men om det inte hjälpte skulle jag lika självklart och utan att tveka göra allt jag kunde för att skydda min familj. Vem skulle förresten inte göra det?

 

 Press_ErikLewin_foto_Mattias Bardå_HR

Om författaren

Erik Lewin har mer än tjugofem års erfarenhet av underrättelse- och säkerhetsarbete. Han var med och utvecklade specialförbanden inom Försvarsmakten i mitten 1990-talet och har arbetat som officer och säkerhetsrådgivare i Mellanöstern, Centralasien och Sverige. Numera är han vd för ett säkerhetsföretag med världen som arbetsfält.

 

Intervju med Erik Lewin, författare till ”Hämndens pris”

En reaktion på ”Intervju med Erik Lewin, författare till ”Hämndens pris”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s