Bokdiskussion: ”Far from the tree” av Robin Benway

0000074684

Ta dig till boken!

Ibland vill man bara lyssna på en bok och få känna alla känslor på en gång, gråta, skratta och svepas med i en berättelse.  Vi har lyssnat på Far from the tree och här är vad vi tyckte:

YA - AngelicaAngelica:

Jag älskar gråtböcker. Jag dras till dom och slukar dom. Far from the tree är i allra högsta grad en gråtbok. Det tar inte lång tid innan jag känner hur ögonen tåras när jag lyssnar på den här boken. Älskar hur syskonrelationen skildras, alla svårigheter de tre syskonen stöter på och redan har med sig i bagaget när de möts. Det här är en bok för alla oss som älskar att känna något extra när vi lyssnar på en bok och för alla oss som älskar relationsromaner.

YA - KarinKarin

Alkoholism, skilsmässa, tonårsgraviditet, splittrade familjer, relationer som tar slut…listan är lång på problem som behandlas mer eller mindre grundligt i Far from the Tree. Men trots alla tunga teman är berättelsen hoppfull. Grace, Maya och Joaquin är tre ungdomar som växt upp med olika förutsättningar men med en lika otvivelaktig som för dem okänd gemensam nämnare, de har samma mamma, en mamma som valt, eller varit tvungen, att lämna bort dem som små. Grace och Maya blev adopterade till olika familjer, Joaquin har levt i en ständig berg- och dalbana av olika fosterhem. Ingen har vetat att de andra fanns. Men när Grace tvingas lämna bort sin nyfödda bebis blir hennes önskan att finna sitt förflutna så stark att de äntligen förs samman. Och medan de lär känna varandra som syskon rullar en händelsekedja igång som ingen kan förutse var den kommer sluta. Far From the Tree fick mig verkligen att fundera på hur extremt mycket de allra närmaste relationerna betyder, där kärleken är fullkomligt villkorslös.

 

YA - Anna LG (1)Anna

Far From the Tree är en är en bok om tre ungdomar som, från början utan att veta om det, delar en helt central omständighet i sina liv – det faktum att lämnats bort av sin biologiska mamma. Men förutom det har de alla sin egen utmaning eller sorg som aktualiseras på olika sätt ungefär samtidig. Och det kanske var just det som gjorde att de så snabbt kom nära varandra som att det var alldeles självklart eller så är det så att ”blod är tjockare än vatten”.

Jag tyckte om att författaren gav de olika relationerna så mycket utrymme. Inte bara de centrala relationerna mellan de tre huvudpersonerna, utan också deras relationer till andra. Tex tyckte jag mycket om Mayas relation till sin adoptivsyster, Joaquins flickvän som visade sig vara så storsint och Joaquins relation till sin terapeut.

Och jag blev helt överraskad av slutet – boken slutade inte alls som jag trodde att den skulle göra. Men jag tyckte om slutet.

Det här är en bok för alla unga vuxna, tjejer som killar, men även en bok för vuxna. En väldigt bra bok helt enkelt!

Fantasy - Jenny ZJenny

Jag grät floder när jag lyssnade på Far from the tree, men på ett bra sätt. Sorgligt så klart, men också himla fint om vänskap, familj och att hitta sig själv. Har inte själv erfarenhet av fosterhem eller adoptionssitutaioner, men av vad jag läst om boken så har den fått fina lovord för att beskriva känslor och situationer på ett väldigt trovärdigt sätt. Blev också alldeles varm i själen av att få lära känna Joaquin – en så himla fin karaktär som jag bara vill krama om!

Fantasy - JillJill

Far from the tree var så fängslande, intressant och lättlyssnad att det stundtals kändes som att jag snarare tittade på en TV-serie än lyssnade på en ljudbok. Väldigt fin och rörande skildring av de tre syskonen och om adoption. Det enda som känns tråkigt har nog med mig och mitt sätt att ta till mig böcker generellt (tror jag): att jag blir lite fast i den första huvudkaraktären som introduceras även om det finns flera huvudkaraktärer, vilket blir konstigt här när de tre syskonen egentligen nog får lika mycket plats i boken. Så jag känner hela tiden att historien går framåt tack vare Graces historia och att det är hon som är ”viktigast”, och det är ju synd! Jag tänker att jag kanske förlorar en bit av bokens kärna där.

 

Gillar du Förr eller senare exploderar jag, Jag ger dig solen och Idag är allt? Då är det här en bok för dig?

Bokdiskussion: ”Far from the tree” av Robin Benway

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s