Bokcirkel: Min europeiska familj av Karin Bojs

0000062435.jpg

Ta dig till boken!

Säkert har du någon gång sett en deckare på TV där de har lyckats få fast mördaren med hjälp av DNA bevis? Idag kan man följa mänsklighetens historia långt bak i tiden via DNA och få reda på mer än någonsin förr – vi har lyssnat på Karin Bojs ”Min europeiska familj”, uppläst av författaren själv. Här är vad vi tyckte:

Fakta - PeterPeter:

I boken får vi, på ett populärvetenskapligt vis, ta del av Europas historia genom att följa författarens släkts genuppsättning bakåt i tiden. Vi får berättat för oss om allt i från vår interaktion med neandertalare till vad författarens morfar sysslade med på fritiden. Intressant bok! Speciellt för den som gillar historia och släktforskning.

 

YA - MichelleMichelle: Det kan vara svårt att lyssna på böcker som innehåller många namn, årtal och siffror. Dessvärre gäller detta boken ”Min europeiska familj” av Karin Bojs. Däremot tycker jag att ämnet hon berör är väldigt intressant, framför allt om du som mig, är något intresserad av släktforskning. Det finns partier i boken som jag älskar och partier som jag tycker är mindre intressant. Allra häftigast tycker jag var att höra mer om den förbättrade genforskningen och vad den kan avslöja om människans historia. Att vi alla kan spåras tillbaka till en kvinna i Afrika är ganska så coolt. Eller hur?

Jag tror att jag hade kunnat följa med bättre i boken om den exempelvis varit uppdelad som en ljudboksserie eller liknande avsnittsfördelning. Nu flätades allt ihop och det kunde därför vara svårt att hänga med om man för ett ögonblick råkade zooma ut. Men med det sagt, lyssna på ljudboken eller läs e-boken ändå. Den information som delas är alldeles för viktig och intressant att missa, om du frågar mig det vill säga.

 

Fakta - SofiaSofia

Intresseväckande bok gällande släktforskning och mänsklighetens historia.
Intressant ingång till ämnet genom att Karin Bojs tar sin egen egen släkts historia som exempel och hur den och även alla andras bakgrund förgrenar sig ut i hela världen.
Mycket om ny forskning inom området.
Personligen gillar jag hennes prestigelösa approach till ämnet.

 

Romaner - BiaBia

Lärorik! Spännande! Det är som att en ny värld öppnar sig! Historien som man tidigare känt den blir plötsligt sammanhängande, liksom presenterad i stora sjok. Jag spår att var och varannan svensk kommer att DNA-testa sig de närmaste åren. Vi som gjort det presenterar oss numera för varandra med haplogrupper istället för namn, hälsar mtDNA U3a1c.

 

Romaner - EmilieEmilie

Vem är jag och varför är jag som jag är? Detta är två frågor som jag och säkert de flesta av världens befolkning ställt sig minst en gång i livet. Därför är det så intressant att i Min europeiska familj få följa Karin Bojs letande efter sina förfäder då hon samtidigt tar med läsaren på en resa genom historien via DNA-forskning och vetenskap. Jag tycker att hon genom ett bra sätt blandar vetenskaplig fakta med målande berättelser i sagoliknande form som skapar en bättre visuell bild av hur världen och människorna utvecklats genom tiderna. Trots att det ibland förekommer en del beteckningar och liknande som är svåra att relatera till skulle jag varmt rekommendera denna bok till alla som är intresserade av att lära sig mer om vår historia. Kanske kan den även inspirera fler att börja släktforska och därmed bidra till att skänka mer information till vetenskapen.

 

 

Gillade du Sapiens och funderar över människans plats i världen? Då är det här en bok för dig!

Bokcirkel: Min europeiska familj av Karin Bojs

Kommentera