Gästblogg: Anders Nyman om ”Den tysta relationen”

0000556867

Ta dig till boken!

Hur lever man med en introvert?

När jag blev 40 kom jag i kontakt med en ny verklighet. Detta tack vare en TED-föreläsning jag råkade se. Verkligheten förblev kanske den samma om vi ska vara helt ärliga, men insikten om varför jag förhåller mig till denna verklighet på det sätt jag gör blev ett uppvaknande. Susan Cain hade inte bara föreläst på TED utan även släppt sin bok om INTROVERSION. Ingenting blev sig likt igen. Under de följande åren läste jag på om introversion, självsamhet och den ”inre dialogen” och jag startade en Facebookgrupp – ”Introvert Sverige” – som fortfarande växer stadigt. Att vara introvert är sig inte ett problem. Det är tvärtom en tillgång och något jag trivs bra med. Det är däremot svårt att vara introvert i ett samhälle som oftast belönar extroversion.

Det finns många oskrivna regler i vår kultur som är dikterade utifrån ett extrovert perspektiv, och dessa kan vara svåra att förhålla sig till. Problematiken gäller inte minst i en relation, och det var därför jag började skriva boken. Jag ville tala till de extroverta runtomkring mig, de som inte kunde förstå varför deras partner betedde sig så ”underligt”. Jag ville befästa att det inte handlar om rätt eller fel, utan bara om att man är olika. Bägge personlighetstyperna behövs i vårt samhälle och utan dem skulle det inte fungera. Men hur får man det att fungera mellan två personer som har väldigt olika personlighetsdrag? Jag ville se vilka metoder och verktyg det finns för att hantera detta ur ett relationsperspektiv, det vill säga när det handlar om detaljerna, om när två enskilda individer ska finna gemensam mark att utveckla sin kärlek på. När det handlar om vad vi känner och hur vi lever våra liv.

Att skriva en fackbok utan att vara psykolog eller forskare har varit en utmaning, men genom att utgå från min egen situation och även ta hjälp av medlemmarna i Facebook-gruppen jag nämnde, har jag fått en bra bild av vilka utmaningar vi står inför och vad vi kan göra för att lösa dem. Det är underbart att vi är olika som individer och så länge vi har vår kärlek och en vilja kan vi få det att fungera, oavsett vilka krav som ställs på oss från omgivningen. Genom att vara öppen mot varandra och respektera varandras styrkor och svagheter kan vi i de allra flesta fall hitta vägar att skapa en bra relation. Livspusslet kan vara svårt nog att få ihop, men kan vi eliminera interna slitningar orsakade av olika personlighetsdrag står vi betydligt bättre rustade.

/Anders Nyman

AndersN_2017_full.jpg

Gästblogg: Anders Nyman om ”Den tysta relationen”

En reaktion på ”Gästblogg: Anders Nyman om ”Den tysta relationen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s