Gästblogg: Leif Jacobsen ”Häxan och liljan”

0000545532

Ta dig till boken!

Om man kunde resa i tiden, vart skulle man åka då? Till någon händelse i ens eget liv? Eller ett epokgörande ögonblick i historien? Jesu födelse? Avtäckningen av Michelangelos Davidstaty? Stormningen av Bastiljen? Titanic utanför Kanadas kust? Ju mer man tänker på det, desto fler blir alternativen.

Men nu går det ju inte att resa i tiden.

Eller gör det? Ja, faktiskt.

Jag och min medförfattare Mats Lerneby har kommit på ett perfekt sätt att besöka ens önskeögonblick. Helt enkelt genom att skriva om det. Och eftersom det finns relativt få renodlat historiska romaner för barn och ungdomar har valet av format inte heller varit särskilt svårt (sa han utan att nämna det sköna i att ge sig fullständigt hän åt det barnsliga).

Häxan och liljan är första delen i en lång rad böcker i serien Tidsväktarna. Tvillingparet Max och Marie får en kryptisk film i mobilen från deras barnflicka Amanda och innan de vet ordet av är hon försvunnen och de har hamnat i ett smutsigt och högst fientligt 1500-talets Florens, där Amanda är dömd att brännas på bål som häxa. Tidsresan är början på någonting större och äventyret i Florens, med bekantskaper som da Vinci och Machiavelli, är den första biten av många i ett mycket intrikat pussel med världshistorien som underlag.

Och Mats och jag har hittat det perfekta samarbetet: han med bakgrund som undersökande journalist och thrillerförfattare och jag med ena foten i översättandet och den andra i barnboksförfattandet. Lägg därtill det gemensamma intresset för historia, sci-fi och Monty Python. Så det här kommer nog att bli bra, ska ni se …

/Leif Jacobsen

Leif Jacobsen_Mats Lerneby 2_foto Lars ArdarveFoto: Lars Ardarve

Gästblogg: Leif Jacobsen ”Häxan och liljan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s