Gästblogg: Karin Brunk Holmqvist om ”Tango i tabernaklet”

tangoitabernakletTa dig till boken!

Nu är min nya bok Tango i tabernaklet ute på mitt nya förlag, Bokfabriken, i Limhamn. Det är min sextonde bok och den tolfte i Österlensviten och jag borde vara van. Men ändå innebär ett boksläpp alltid en viss spänning och förväntan.

Att skriva om Österlen känns naturligt för mig som är född och uppvuxen där. Österlen har blivit som en respirator för mig. ”Bara här, nära havet, nära verkligheten kan jag andas. Flämtande som vindens lek genom vasstaken”, som jag skriver i en av mina diktböcker.

Landsbygden är enkel och nära och jag tycker om att beskriva de små samhällena. I min bok Tango i tabernaklet händer det minsann saker, eller som finska Kerttu säger i boken: ”Perkele satan!”. Boken är som mina andra romaner, varm, ömsint och humoristisk, med många förvecklingar.

Kerttu har haft ett förhållande med en finsk svärdslukare som heter Joki. När de haft ett framträdande på Kiviks marknad bodde de över på Brösarps Gästis. På morgonen när Kerttu vaknade var Joki borta. ”Lika bra det”, tänkte hon och bestämde sig för att bosätta sig i Brösarp. Kerttu är en bit över 60 år. Hon är en färgstark kvinna med eldrött hår och vida haremsbyxor med paljetter och alla i Brösarp lägger märke till henne. De lägger också märke till hennes finska sisu och framåtanda och snart blir hon erbjuden en plats i kyrkorådet. Kerttu sätter inte bara fart på kyrkorådet utan på hela samhället. Hon startar en tangokurs i sitt uthus och låter en av de nyanlända invandrarna hålla i kursen och en nyvunnen vän, plåtslagaren i byn att spela musik. Kerttu går så intensivt in i sin roll inom kyrkans värld att hon kallas för ”biskopen av ortsbefolkningen”. Hon har också en plan att försöka bli kyrkvaktmästare eftersom gamle Jakobsson börjar bli allt skröpligare.

Men Johanna, ordförande i kyrkorådet, är inte så positiv till Kerttu. Hon tycker att hon bär sig märkligt åt. En gång när hon var hos henne för att lämna ett protokoll såg hon att det låg en bibel på bordet och bredvid den ett paket kondomer. Nästa gång hon kom dit var Kerttus bord översållat med pengar, samtidigt som det skett en stöld ur kyrkokassan.

Jag hälsar mina läsare välkomna till en osannolik och burlesk historia med mycket humor och värme. Som vanligt finns det också några äldre personer med i boken, med sitt kärleksfulla smågnabbande och sina krämpor.

Perkele satan…

karin_brunk_holmqvist_foto_lina_ikse
Foto: Lina Ikse

Gästblogg: Karin Brunk Holmqvist om ”Tango i tabernaklet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s