Gästblogg: Malin Gutestam om ”Hjärnskap för tonårshjärnan”

0000068262

Ta dig till boken!

Jag vet precis när det hände. Jag var mitt i intensiva studier om hjärnan. Dagen innan hade jag jobbat extra med chefsutbildning och pratat om Hjärnan på jobbet. Många chefer upplevde stress av att ständigt vara uppkopplade, bli störda och aldrig hinna färdigt. Den morgonen stod jag i ett klassrum tillsammans med en gymnasieklass. Stämningen var lite tryckt och jag ställde den utlösande frågan: ”Hur mår ni?” Plötsligt vällde känslorna fram som en störtflod – ”Jag hinner inte med. Jag är alltid stressad. Jag försöker plugga och hålla mig uppdaterad på sociala medier. Jag har inget liv.” De uttryckte samma uppgivenhet som cheferna men med sina ord. Plötsligt blev det så tydligt. Samhällsutvecklingen har skett så snabbt. Dagens ungdomar har inga vuxna förebilder som vet hur man ska hantera den snabba digitala förändringen och sin egen stress.

Har du befunnit dig i en situation där du i ren frustration har tänkt men någon måste ju göra något? Vad gjorde du åt den känslan? Min resa som ledde till boken ”Hjärnskap för tonårshjärnan” började just där. Tanken slog ner som en blixt i mitt huvud. Jag måste göra något för dagens unga med det jag har lärt mig.

Boken innehåller all den forskning, de tips samt den inspiration som jag vill ge dagens tonåringar och deras föräldrar.  Jag har testat innehållet i en kurs som blev en pilotstudie för gymnasieelever. Resultaten har varit positiva. Elever, lärare och föräldrar har märkt skillnad.

Vi måste börja prata om och agera utifrån vad tonårshjärnor behöver för att må bra och lära på bästa sätt! Vårt land är fyllt av kloka, nyfikna, innovativa, glada, energiska, starka, empatiska och modiga ungdomar samt unga vuxna. Tillsammans kan vi lyfta debatten till att handla om hur vi skapar de bästa förutsättningarna för deras utveckling.

/Malin Gutestam

Gästblogg: Malin Gutestam om ”Hjärnskap för tonårshjärnan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s