10 böcker för när jorden går under

Den här sommaren har varit varm. Ovanligt varm. Det surras i nyheterna om politiska draman och spänningar. Kanske inte så konstigt att det då dyker upp en hel del titlar på temat dystopi och apokalyps –  det vill säga samhället efter en stor katastrof och under en stor katastrof.

Dystopier och apokalyps-böcker är intressanta på många sätt, de innehåller mycket spänning och action, men kan också bli som tankeexperiment – hur skulle samhället reagera om det hände en katastrof? Vad skulle befolkningen göra och vilka händelser skulle kunna leda till ett apokalyptiskt event? Vi har samlat ihop ett gäng titlar här som utforskar denna tanke.

 

0000016269

Stjärnklart (ljud och e-bok)

Plötsligt slutar mobiltelefonerna fungera. En efter en slocknar de och reparatörerna hittar inga fel på dem. Snart slutar även bilarna att gå och vägarna blir kyrkogårdar för stillastående fordon. Tågen stannar, mataffärernas hyllor står tomma och strömavbrott blir mer och mer frekventa. Men en natt går elen för gott och allt förändras, samhället halkar mer och mer mot kaos och vintern närmar sig med stormsteg …

Psst –  har du redan lyssnat på serien Stjärnklart? Spana in Lars Wilderängs nya Höstserie!

0000039343

Virus (ljud och e-bok)

Amanda vaknar i en främmande säng och mår gräsligt – värre än en vanlig baksmälla. Iris är på väg för att hämta upp sin dotter efter ett märkligt telefonsamtal med dagispersonalen, men skadar sig på vägen och hamnar på akuten. Men på sjukhuset är saker och ting märkliga, det är så många där och de verkar så… aggressiva. Iris och Amanda tvingas navigera sig igenom ett Stockholm som i rasande fart störtar mot kaos. Du kommer aldrig kunna se på Götgatan med samma ögon efter att du har lyssnat klart!

 

0000030695.jpg

En sekund i taget (ljud och e-bok)

En mystisk feber lamslår Stockholm och folk dör snabbt. Kvar är Hedvig, utan familj i ett ett samhälle som har slutat fungera. Är hon den enda kvar? Eller finns det andra som har överlevt febern? Hon samlar ihop förnödenheter för att ge sig av, men vart tar man vägen när man kanske är den enda överlevande? Hon minns en gård utanför stan och tar sig dit, där bygger hon sakta upp ett nytt liv, men plågas av skulden över att vara den enda överlevande. Finns det någon framtid kvar och hur kommer den se ut?

 

0000017306

Ull (ljudbok)

I en avlägsen framtid har mänskligheten överlevt i en underjordisk silo efter ett katastrofartat event som gjorde jordens yta obeboelig. Eller det är i alla fall vad ryktet säger. Livet under jord är hårt, stränga lagar och regler styr alla som lever där, en födelse kräver en död, ett liv ett syfte. Men under ytan bubblar en rastlöshet, och ordet uppror känns inte lika osannolikt som det en gång var …

0000561670

Down Station (ljudbok)

När London sväljs av en apokalyptisk eld så lyckas en liten grupp pendlare och tunnelbanearbetare fly genom en servicetunnel. Men andra sidan tunneln är inte vad de väntade sig, istället för betong och storstadsmyller så möts de av en gräsig slätt och en vild strand. Vägen tillbaka är blockerad. Snart möter de en man som berättar att de inte är de första som har flytt ett brinnande London, men det finns bara en person som har lyckats ta sig tillbaka. Den lilla gruppens enda chans att ta sig tillbaka till London nu är att hitta denna mystiska person i en främmande och obekant värld …

0000545131

Almedalen har fallit (ljud och e-bok)

Almedalen är i full gång, som den är varje år. Men det här året händer det som inte får hända – en extremistgrupp attackerar eventet och tar Sveriges största politiker som gisslan. Det som följer är ett land i kaos där ingen går säker…

 

0000064391

Vägen till stjärnorna (ljud och e-bok)

Anna och Björn lever tillsammans i Stockholms underjordiska tunnlar. Det har gått tjugo år sen apokalypsen, då atombomberna föll och världen gick under. Nu jobbar Anna som kurir och Björn som champinjonbonde. Men så sker en olycka och de är tvungna att fly. Med soldater efter sig och ingenstans att ta vägen flyr de genom tunnelsystemet med en enda tanke: överlevnad.

0000039403

Binas historia (e-bok)

Tre tidsåldrar och tre livsöden vävs samman i denna dystopiska berättelse. William lever i England 1852, han är uppfinnare och fascinerad av bin, men en händelse fick honom att tvivla på sig själv och han försjunker i en djup depression. George är biodlare år 2017, men han har hört oroväckande rykten om massdöd bland bisamhällen, samtidigt som han kämpar med sina egna problem. Tao har i framtiden tagit över binas arbete och pollinerar blommor dag ut och dag in. Hon bor med sin partner och sin son, men framtiden är snäv för en arbetare – hur ska hon kunna ge sin son de möjligheter han behöver för att ta sig fram i världen?

 

0000561617

The 100 (ljudbok)

Efter att jorden förstördes så har mänskligheten levt på en rymdstation i århundraden. Det har fungerat bra, men nu börjar resurserna ta slut. Ledarna ser ingen annan utväg, de är för många på stationen för att den ska kunna gå runt. Ett beslut tas, 100 ungdomar som sitter i fängelse för regelbrott ska skickas ner till jorden för att se om den är beboelig.  Det kan bli en andra chans för dem, eller ett självmordsuppdrag …

0000066768

Vägen (ljudbok)

Allt är stilla. Ingen syns till utom en far och hans son som vandrar längs vägen. Det är isande kallt och aska och snö faller från himlen. Allt de har med sig är en kärra med mat, kläderna de har på sig, en pistol att försvara sig med och varandra. En vacker och gripande berättelse om kärlek när allt annat är hopplöst.

 

 

Jag hoppas att du hittar något spännande att läsa eller lyssna på, annars har vi också en lista med fler titlar, den hittar du här.

 

Trevlig lyssning!

10 böcker för när jorden går under

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s