Gästblogg: Lotte Petri om ”Black Notice”

 

0000589236

Ta dig till boken!

Serieförfattaren: ”Jag måste själv få besöka mina brottsplatser.”

Lotte Petri om researchen inför ljudboksserien Black Notice, som bygger på verkliga mordfall.

Nästan samtidigt som jag tog mig an att skriva min nya ljudboksserie kom jag av en händelse över en artikel om det mystiska ”våtdräktsliket” som hade hittats i Norge. En polis på orten Agder hade hittat en våtdräkt med rester av människoben utstickandes på en avlägsen klippa vid havet. Först trodde han att det var liket efter en dykare. Men berättelsen om våtdräktsliket kom istället att utveckla sig i ett nät av ännu olösta trådar.

Jag tog kontakt med polisen som stod för utredningen, och han bjöd in mig till Norge. Tillsammans körde vi till fyndplatsen vid fyren Lista, inte långt från Kristiansand. Jag hade aldrig kunnat skriva om platsen utan att först ha besökt området. Därefter besökte vi en kyrkogård med utsikt över en spegelblank fjord, en plats som också den ingår i Black Notice. Höga fjäll, vilda forsar och dystra fjordar – det finns många sätt att försvinna på i Norge.

Eftersom våtdräktsliket inte matchade något signalement i Norge valde polisen att utvidga sökområdet dramatiskt. Man sände ut en ”Black Notice” – en internationell efterlysning på Interpol av ett oidentifierat lik.

Efter mitt besök i Norge pratade jag med en specialist på havsströmmar på Danmarks Meteoroligiska Institut. Han blev inte alls förvånad över frågan om hur lik kan föras med av strömmar. Jag insåg att det ofta hände honom att polis och myndigheter konsulterade honom i förbindelse med mystiska fynd av förlista kroppar.

Efter det talade jag med en pensionerad polistekniker som har hjälpt mig med många av de polistekniska detaljer som förekommer i serien. Bland annat har han berättat om en upplevelse han hade med en ”olaglig parkering”. Ett underligt ljus blev sett på botten av havet i Köpenhamns hamn. Han upptäckte att någon hade kört ner en bil i vattnet vid hamnen med lyktorna på. Den scenen kom att bli central för Black Notice.

Dessutom har jag haft ett nära samarbete med en patolog på Rigshospitalet i Köpenhamn, som har bistått mig med detaljer från de rättsmedicinska scenerna, som ju är rätt så explicita i Black Notice.

Det som funkar bäst för mig är om jag själv har besökt mina ”brottsplatser”. När jag har sett en plats och talat med experter kan jag beskriva miljön mer övertygande. Jag får nästan alltid med mig bra detaljer hem – sådana saker som jag helt säkert inte hade kunnat uppfinna själv framför datorn.

/Lotte

Pressefoto Lotte Petri stort

Gästblogg: Lotte Petri om ”Black Notice”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s