Gästblogg: Oskar Källner om Yi

0000048035

Ta dig till boken!

Nu i oktober kommer jag för första gången att bli publicerad på franska. Det är min science fiction novell Yi som kommer ut det kanadensiska SF-magasinet Solaris. Detta är en milstolpe för mig. Det är inte min första publicering på annat språk än svenska, men det är första gången jag fått in en text i ett professionellt magasin. Ärligt talat känns det lite surrealistiskt men samtidigt otroligt roligt.

Det är extra roligt att de föll för just Yi. För sex år sedan var jag nämligen redo att lägga ner författandet. Jag hade inte skrivit något på ett år, var otroligt trött och kände att det här kanske ändå inte var något för mig. Men så utannonserade Mix förlag och SF-bokhandeln sin stora SF-novelltävling. En eventuell vinst innebar chansen att få skriva kontrakt och ge ut sin novell via Mix förlag. Mix som är ett imprint till Bonniers höll då på och experimenterade med de nya digitala formaten och ville gärna ha det som var vilt och annorlunda.

Så jag tänkte att jag ger skrivandet en sista chans och jag ska banne mig skriva något av det mest galna och passionerade jag någonsin lyckats klämma ur mig! Tävlingen fick in totalt 400 bidrag. Jag kom tvåa. Det var mitt livs första Bonnierskontrakt och, några månader senare, ett släpp på Mix förlag.

Solaris208_VG

Så det är inte så märkligt att Yi har en särskild plats i mitt hjärta. Därför var jag superglad när Solaris valde just den berättelsen till sitt oktobernummer. Solaris är för övrigt världens äldsta franskspråkiga SF-magasin och jag är den första svensk som fått äran att bli publicerad hos dem sedan grundandet 1975. Novellen har översatts av fransmannen Jean-Pierre Laigle som är mycket engagerad i den franska SF-scenen. Jag har fått en kopia av texten, men förstår knappt ett ord av det. Läste ju tyska i skolan. Nu väntar jag med spänning på att få hålla ett pappersexemplar av magasinet i mina händer.

Det är ett antal år sedan tävlingsvinsten, men det betydde så oerhört mycket. Sedan dess har jag aldrig tvivlat på att det skrivna ordet är något som jag ska ägna mig åt. Numera driver jag mitt eget Fafner förlag genom vilket jag ger ut svensk fantastik: science fiction, fantasy och skräck. Jag vill på så sätt, i min tur, ge möjligheten för nya svenska talanger att komma fram. Fafner har dessutom ett stort fokus på ljudböcker, för jag är övertygad om att ljudboken som format, och tjänster som Storytel, är de perfekta plattformarna för folk att upptäcka hur kul det är med fantastik. Det kostar inget extra, man behöver inte ens gå någonstans, det är bara att trycka på den där spännande ikonen och dras med till en annan värld.

Testa gärna att klicka på Yi och kom med till en skogsbevuxen måne, viskande träd och tusenfotingar stora som godståg.

 

/Oskar Källner

OskarKällnerFoto: Angelica Klang

Gästblogg: Oskar Källner om Yi

Kommentera