Gästblogg: Niklas Magnusson om ”Offerlamm”

0000621046.jpg

Ta dig till boken!

Att Svava Jónsdóttir var isländska visste jag från början. Hon dök från startpallen i sin egen simbassäng på verandan vid huset i Reykjavik. Hon var naken. Inte för att det i sig gav henne någon njutning, utan för att hon gjorde allt hon kunde för att skala av sig livet in på bara kroppen. Hon bar på en sorg.

Det var där det började. I mitt huvud plaskade Svava ganska länge i bassängen medan personligheten utvecklades. Och historien. Sorgen handlade om ett barn.

In kom en enhet inom den isländska polisen som utreder brott i samband med bankernas fall. Det blev ramen kring historien. Island är kontrasternas land, där det höga ekonomiska spelet runt millennieskiftet står mot det strävsamma fiskarfolket. På samma sätt balanserar Svava mellan livet hon ärvt efter sin rika farbror och längtan efter sin döda far och efter barndomen och efter att rida ut på gröna hedar.

I boken tar jag Svava till Sverige, där hon förlorade sitt barn nio år tidigare. Nu ska hon ta reda på vad som hände den ödesdigra natten då hennes son dog på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Offerlamm är en svensk-isländsk spänningsroman. På ett sätt faller det naturligt för mig. Jag bodde nästan granne med Svavas hus då jag var student i Reykjavik och kanske har jag till och med träffat henne. Jag vet ju att några gånger korsades våra vägar. Och så älskar jag att leta efter de goda formuleringarna.

På ett annat sätt är det märkligt att romanen blev till. Jag är fysiker och forskare. I tjugo år har jag ägnat mig åt sanningen i vetenskapens värld. Romanen är annorlunda, så mycket mer är tillåtet, det är en annan komplexitet, mänsklig, och oj så roligt det varit att få ta ut svängarna.

Nu ska jag sätta mig ner, ta på mig hörlurarna och lyssna på när Martin Halland läser min deckardebut. Spännande!

/Niklas

Niklas Magnusson_vinter2.jpg Foto: Ingrid Hals

 

Gästblogg: Niklas Magnusson om ”Offerlamm”

Kommentera