Gästblogg: Disa Åberg om ”Sicilia Amore”

0000635636

Ta dig till boken!

Tre vänner och jag kom hem till Stockholm en mörk, regnig kväll i november efter några veckor i Västindien. Vi frös, såg oss dystert omkring och lovade varandra att om ett år skulle vi bo utomlands på ett soligare ställe. Sagt och gjort! Jag sökte till Vingresor och fick jobb på Sicilien, där jag stannade i många år.

Romanen Sicilia Amore utspelar sig på denna fantastiska ö. Den är autofiktiv, som det så vackert heter, d v s den handlar delvis om min egen historia och är delvis påhittad. Att låta fantasin flöda har varit ett rent nöje med allt vad Sicilien har att bjuda på, från kultur och skönhet till en fascinerande historia.

Stai attenta! Ta dig i akt! Livet på Sicilien har många bottnar, som det kan vara svårt för en utlänning att förstå! varnar Paolo, Eddas lärare i italienska.

En varning, som Edda varken kan eller vill förstå, när hon förälskar sig i den vackre och charmige Totó.

Hon kommer från det trygga och jämställda folkhemmet Sverige. Sicilien är dess raka motsats. Sicilien har en hederskultur och få litar på staten. Här gäller det att klara sig själv, familjen och släkten är den enda tryggheten. En stat i staten, maffian, har vuxit fram under sekler av förtryck från främmande makter. Den syns inte, men genomsyrar allt. Den styr med tjänster, gentjänster och våld. Inte lätt att se och förstå för en naiv nykomling som Edda, som dessutom är förälskad!

Hon inleder ett passionerat förhållande med Totó och blir indragen i en värld av uråldriga sicilianska koder, överklass och lyxigt överdåd.

Pengarna flödar, solen skiner och passionen brinner. Men i bakgrunden lurar kriminalitet, våld och Totós skuggsida – svartsjukan.

Sicilia Amore är min första roman om Eddas liv på Sicilien.

Jag skriver nu på del två, Sicilia Dolore.

Dolore, som betyder ”smärta”.

/Disa Åberg

Disa. Foto Per Björn.jpg Foto: Per Björn

Gästblogg: Disa Åberg om ”Sicilia Amore”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s