Gästblogg Maria Maunsbach om ”Bara ha roligt”

Ta dig till boken!

”När jag skulle läsa in Bara ha roligt som ljudbok var det ungefär fem månader sen jag senaste läste boken från pärm till pärm. Jag visste förstås vad som stod, jag har ju ändå skrivit den, men det var ändå en oerhört intim upplevelse att sätta sig i det lilla båset och börja spela in. Det var en helt ny upplevelse att dels höra den uppläst – och att själv vara den människa som uttalade alla orden.

Bara ha roligt är en relationsroman, nästintill ett kammarspel, som fokuserar på Johannes och Lydia och deras tafatta försök att uppnå ett tillstånd av kärlek. Det är ingen hemlighet att det inte går särskilt bra för dem, tvärtom. Det går riktigt dåligt, men drivna av envishet och en massiv längtan efter någon att älska och älskas av harvar de på. Under inläsningen blev jag irriterad på ett nytt sätt, plötsligt hörde jag hur otroligt störiga de var – vissa passager var jag upprörd som vore det någon annan som skrivit boken jag läste, som om det var första gången jag verkligen såg vad de gjorde mot varandra.

Och så var det ju allt sexet, förstås. De har onekligen mycket och dåligt sex, Johannes och Lydia. Trots att jag tidigare jobbat i sexualitetsbranschen och sagt allehanda könsord hur många gånger som helst in i en mikrofon på jobbet så var det enormt genant att läsa in sexscener som jag själv författat. Så fort det närmade sig en scen av detta slag tänkte jag på studiomannen som skulle klippa den – och så försökte jag att verkligen inte läsa fel. Vilket förstås gjorde att jag läste fel hela tiden. Erigerad? Eri-ge-rad? Eri-schee-rad? Jag hade ingen aning om hur någonting uttalas, men samtidigt var jag nöjd: känns det såhär genant för mig borde det ju i ett senare led överföra en bra, och potentiellt plågsam känsla, till den som lyssnar.”

/Maria Maunsbach

Foto: Emma Larsson

Gästblogg Maria Maunsbach om ”Bara ha roligt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s