Gästblogg: Robert Hannah om ”Potatisskallen”

”Slå dem inte på käften, slå dem med häpnad”, det är livsmottot för huvudpersonen Robert i min autofiktiva debutroman Potatisskallen.

Potatisskallen är en ordlek som syftar på ordet svartskalle. Potatisskallar är ungdomar som är födda i Sverige, uppvuxna på potatis som alla andra men som ses som invandrare – svartskallar. Nästan var fjärde barn i Sverige idag är en ”potatisskalle” och de flesta växer upp i miljonprogramsområden. Min bok beskriver utanförskapet och den inre kampen som de flesta av dessa ungdomar genomgår.

Men mest av allt handlar boken om ungdomar som slåss för slå sig fria från hedersförtryck. Med det skönlitterära språket ville jag synliggöra en grupp vars berättelser och livsöden sällan hörs. Ungdomar som varken passar in i förorten där de är födda eller i samhället utanför. Ungdomar vars livsstil och intressen krockar med hedersnormer som deras familjer lever efter samtidigt som de blir behandlade som annorlunda av samhället eftersom de har utländsk bakgrund.

Inläsare Stephan Wilson. Foto Anna Sigvardsson

Vill man förstå dessa barns utmaningar men också slagkraft och humor som de har så ska man lyssna på ljudboken med tv-profilen och journalisten Stephan Wilson, som också gör debut som uppläsare med min bok. Han lyckas med konsten att vara både genuin och kunna prata på ”ortensvenska”. Den här ljudboken är inte lik någon annan som du någonsin har lyssnat på! Så här säger Stephan Wilson själv om sin debut som uppläsare:

– Innan jag tackade ja så läste jag flera kapitel ur boken. Efteråt var jag helt fängslad. Men ska jag vara helt ärlig så kände jag en enorm prestationsångest då jag visste att flera före mig fått frågan men inte fått tummen upp från författaren. Så jag ville verkligen göra Robert nöjd men framförallt boken rättvisa då den är så viktig och rätt i tiden.

Jag hoppas att Potatisskallenkommer att slå dig med häpnad!

/Robert Hannah

Författare Robert Hannah. Foto: Erik Ögnelooh

Gästblogg: Robert Hannah om ”Potatisskallen”

2 reaktioner på ”Gästblogg: Robert Hannah om ”Potatisskallen”

    1. Hej! Vi hade tyvärr problem med driftstörningar under natten då vår underleverantörs automatiska back-up system inte funkade denna gång. Vi jobbar på åtgärder för att det här inte ska hända igen och beklagar störningarna.

      Om du har övriga frågor så kan du kontakta vår support på support@storytel.se.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s