Gästblogg: Petronella Simonsbacka om ”Nytt liv sökes”

Det är en myt att skrivande är ensamt.  På fotografiet, som togs i somras, sitter jag och Maria Richardsson i trädgården och arbetar, sida vid sida. Jag skriver feelgood, hon ungdomsromaner. Vi är ensamma i vårt arbete och antagna av olika förlag, men delar ändå en gemenskap.

Det sägs att det krävs en by för att uppfostra ett barn. Jag tror att detsamma gäller författare. Byborna behöver inte nödvändigtvis vara lektörer och skrivcoacher, även om det hjälper. Men det krävs extra ögon för att se ett manus svaga sidor. Jag har sällan varit så tacksam som första gången jag fick lektörshjälp på mitt manus ”Nytt liv sökes”. Berättelsen var ursprungligen skriven som ett tävlingsbidrag när förlaget Norske Serier sökte en ny romantisk följetong. Detta var första gången jag skrev en roman och trots all min möda vann jag inte tävlingen. Manuset hamnade i byrålådan, tills jag flera år senare skickade det till en lektör. Att han tyckte mitt manus var ”tråkigt”, var ett fantastiskt omdöme. Det var naturligtvis inte allt han skrev och uppenbarligen inte det mest positiva, men det var vad jag behövde höra. För plötsligt insåg jag vad som fattades och började genast skriva till mannens synvinkel på berättelsen. Sällan har jag haft så roligt och förhoppningsvis kommer även lyssnarna att skratta här och var.

Efter omskrivningen skickade jag manuset till Saga Egmont förlag, blev antagen och fick författardebutera i december 2018. Min dröm blev verklighet för att jag fick höra ett sanningens ord om mitt manus. Så jag har skäl att vara tacksam.

Min debutbok handlar om att ett liv som går sönder och en kvinna som slänger bort allt hon äger, köper en flygbiljett och drar. Någon helt annanstans finns hennes nya liv. Var? Vem vet?

Mitt eget nya liv är fullt av skrivande. Författarnas by är ett trevligt ställe, som välkomnar nya innevånare. Det finns skrivargrupper, bokmässor, antologier, tävlingar och rikligt med goda råd. Kanske är det just för att konkurrensen är så tuff där utanför skrivarbyn som sammanhållningen är så pass god innanför murarna. Varför inte plocka upp pennan och hälsa på?

/Petronella Simonsbacka

Gästblogg: Petronella Simonsbacka om ”Nytt liv sökes”

2 reaktioner på ”Gästblogg: Petronella Simonsbacka om ”Nytt liv sökes”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s