Gästblogg: Monica Ullman om ”Så var det då, sa Jonne”

Så var det då, sa Jonne” har en ganska lång förhistoria. På 1950-talet köpte min man och jag ett enkelt sommarhus i närheten av Stockholm. Vi var då i 25-30-årsåldern. Som grannar hade vi familjen Åkerlund som bodde där permanent. Jonne var då cirka 50 år.


Under årens lopp upptäckte vi mer och mer vilken berättartalang Jonne var. Han tyckte det var roligt med åhörare som liksom vi gärna lyssnade och dök då och då upp när vi hade gäster som gillade honom. Jonne hade levt ett innehållsrikt liv och hade ett fantastiskt minne. Men det var på grund av sin egen företagsamhet och utstrålning som han hade träffat så många olika personer av de mest skilda slag, många mycket välkända.


Åren gick och på 1990-talet slog det mig plötsligt: när inte Jonne finns längre kommer ingen av hans historier att finnas längre. Ingen skulle kunna återberätta dem med Jonnes inlevelse och detaljer. Allt skulle vara borta. Kanske någon kom ihåg något ungefär, men inte med Jonnes ordval. Jag frågade honom direkt: kunde jag få spela in ett antal historier på band och skriva ut dem. Jodå, det ville han gärna.


Vi satte igång. Han satt många dagar, många timmar och berättade för mig och min man. År 1994 fanns knappast datorer och internet, så det blev maskinskrivna papper i några pärmar till hans familj och till vår egen. Frågade några förlag, men det ”passade inte i deras sortiment”.


Hösten 1995 avled Jonne, men han hann få sin pärm. Pärmarna blev hos mig stående i en papperskasse, som ett ständigt gnagande, det blev inte mer. Men den 10 juni 2018 läste jag en artikel om ökande efterfrågan på enkla vardagsberättelser, och det slog mig plötsligt: Jag har ju ett 23 år gammalt manus, och nuförtiden finns det företag att anlita för hjälp med utgivning på eget förlag.


// Monica Ullman

Gästblogg: Monica Ullman om ”Så var det då, sa Jonne”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s