Gästblogg: Aline Gladh om ”Tändstickan”

Storytel Gästblogg

Ett par händer runt en nacke. Händer som pressar ner ett annat liv under vattenytan. Kyla. Någon annanstans – hetta. Läppar som möter hud. En okänd hud. Och överallt, tankar som desperat försöker hitta ett hem. Vad är det som får en människa att agera så som den gör och varför kan en person plötsligt agera oväntat i förhållande till vanliga värderingar och livsval? Hur tar det sig uttryck när de ursprungliga värderingarna inte är vad de borde? Samtidigt som jag är övertygad om att ondska är en reell kraft som finns bland oss, så vill jag ändå tro att de allra flesta handlingar har en orsak bakom sig. Sedan, om de är berättigade eller inte, det är en annan sak.

Tändstickan är en närgången berättelse. En spänningsroman som går in ordentligt i berättelsens olika personer. Gräver i deras inre. Rotar efter svar, samband och förståelse. Fantastiska Maria Lyckow läser upp boken med sådan närvaro och inlevelse, att du som lyssnar kommer ännu närmare konstnären Lo, gängledaren Conny, rektorn Karl och alla de andra som tar sin plats för att göra berättelsen till vad den är.

När jag började skriva Tändstickan var jag på väg upp ur ett mörkt djup, en utmattning. Texten var min räddning och ett sätt att utforska det där mörkret på. Jag som alltid varit snäll, mån om andras välmående och att aldrig göra fel, blev plötsligt arg. Oproportionerligt ilsken och lättretlig, som om någon annan styrde mina val. Det fick mig att undra över hur någon som i grunden inte har en så ljus syn på sitt eget och andras liv skulle förändras under en lika stor, eller större, press som jag varit med om. Skrivandet har varit lika delar terapi som underhållning. Jag skriver nämligen om det som jag själv vill läsa – kriminalgåtor, oväntade vändningar, kulturkrockar och komplicerade relationer.

Varken jag eller mina huvudkaraktärer är färdiga med varandra. Örbyhusserien får sin andra fristående del i fjärde kvartalet 2019. Till skillnad från Tändstickans sensommar utspelar sig bok två under kallaste vintern, med snö både vit och röd…

Tack för att du lyssnar på min bok Tändstickan!

Allt gott, Aline Lilja Gladh

Foto:@kirelline 
Gästblogg: Aline Gladh om ”Tändstickan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s