Gästblogg: Pebbles Karlsson Ambrose om ”Jag vet inte var psykoser kommer ifrån”

Mitt terapeutiska skrivande blev en publicerad bok

Jag började mitt skrivande av den här boken som ett terapeutiskt arbete och tänkte mig inte då att boken senare skulle bli publicerad. Jag skrev om svåra saker, om mordet på min pappa och om min första psykos. Jag skrev om min barndom och om min morfar och om livet jag levt. Det hela blev ganska tung läsning fast med ett enkelt språk.

När jag senare gick i terapi började jag läsa böcker av andra som också haft det svårt, och mitt intresse för biografier blev stort. Jag har alltid tyckt om att läsa och jag vet att svaret på många av livets stora frågor finns att hitta på biblioteket eller i bokhandeln. 

Jag insåg snart att det inte fanns så många böcker med självupplevda berättelser om psykossjukdomar. Det fanns vetenskapliga skrifter och läromedel och sådant, men inte mycket skrivet av patienter som jag. Då föddes idén att faktiskt publicera boken, det fanns ett litet hål att fylla där i den stora bokfloden, tänkte jag. 
När boken kom ut blev den väldigt uppskattad, både av personer med en diagnos och deras anhöriga. Men även psykiatrin och socialtjänsten hade ett stort utbyte av min berättelse – och många som jobbar inom vården och omsorgen fortsätter att följa min resa. 

Jag vet inte var psykoser kommer ifrån har jag läst in själv. Det var både roligt och berikande och kändes naturligt i och med att texten så tydligt är min egen.

Jag har tidigare haft en blogg på 1177 Vårdguiden. Texter som senare utmynnande i böckerna Vid vansinnets rand och Vid vansinnets rand 2, där du kan läsa mer om hur det är att leva med en psykossjukdom. 


/Pebbles Karlsson Ambrose

Gästblogg: Pebbles Karlsson Ambrose om ”Jag vet inte var psykoser kommer ifrån”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s