Gästblogg: ”TIAMO: Match vid första klicket” av Mats Ingelborn

Ta dig till boken

I ganska många år har jag letat efter den stora kärleken. Jag har upplevt dejtingvärldens fram- och baksidor och var 2017 en av deltagarna i SVT:s omdiskuterade programserie Gift vid första ögonkastet.

Erfarenheten av teveprogrammet, både under och efter inspelningarna, gav mig så mycket material att jag beslutade skriva min debutroman – Tiamo – Match vid första klicket.

Bokens huvudberättelse bygger på vad som ligger i tiden idag; vi dejtar och träffar folk på nätet. I Tiamo är det inte experter som parar ihop människor utan en algoritm baserad på artificiell intelligens. Men tekniken är oviktig, det är resultatet av att vi lämnar över vårt mest viktiga beslut i livet till utomstående som är viktigt.

Det finns en aktivt vald passivitet kring människors sätt att träffa sin livspartner. Idag lägger vi ut ansvaret på andra och det finns många tjänster för att vi ska söka livsmålet om att bli ett par. Många tar inte tag i att gå ut och hitta någon, utan lutar sig tillbaka och lämnar över till en tredje part att finna den rätta åt dem. Jag tror egentligen det bottnar i att det är komplicerat att hitta sin livspartner: det kan både vara svårt och riskerar att göra riktigt ont.

I Tiamo får vi följa ett par som matchats av artificiell intelligens och det är i detta som berättelsen ligger. Hur förhåller sig två okända personer till varandra när de vet att de är perfekta för varandra? Kan de släppa ner garden och ta in den andre eller är det okända mer än skrämmande?

Det här är en berättelse som pendlar mellan relations-thriller och romance. En berättelse utan egentlig hjälte men med många offer och jag hoppas att du känner sympati för dem alla och även tar avstånd från deras agerande.

Jag lärde mig mycket av min resa i teve-dejting-världen och lyckades efter en tid landa tryggt i en stabil relation. En relation som om bara några veckor förseglas i ett äktenskap.

Hoppas att du lyssnar.

/Mats


Gästblogg: ”TIAMO: Match vid första klicket” av Mats Ingelborn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s