Gästblogg: Assar Andersson

Som författare är man ständigt i tankar. Man försöker finna ett tema, en intressant intrig och en problematik. Viktigast av allt, en vettig premiss. Detta sökande lever man med dygnets alla timmar. Mitt skrivande sker på olika kaféer runt om i Malmö.  

Det saknas en färg på Dalis palett kom till för att jag har några nära vänner vars syskon gått bort i cancer. Samt att min egen mamma dog i cancer när hon var 59 år. När tankarna överfor mig att en sådan allvarlig sjukdom även kan drabba mina barn var det som om varje rad i skrivprocessen var för de föräldrar vars barn drabbats av cancer. Jag vill ge alla föräldrar, som har barn som blivit allvarligt sjuka, kraft och kärlek. De står inför sitt livs tuffaste uppgift och inget kan få dem att vika ner sig.     

När de sista duvorna har tystnat gick jag länge och ruvade på innan jag gjorde slag i saken och påbörjade. Eftersom vi lever i en tid där inkomstklyftorna och kriminaliteten ökar och den sociala oroligheten breder ut sig som en löpeld, samt att jag har en tonårsdotter, var berättelsen mer eller mindre färdig i mitt huvud. Många ungdomar ser inte någon framtid och har många gånger inga mål. Det får dem att göra knasiga saker.

Flickan i fönstret, som släpps som ljudbok den 24 april, är min debut som jag påbörjade 2008, året efter Madeleine McCanns försvinnande från semesterorten Praia da Luz. Madeleine finns med i berättelsen, liksom Helén Nilsson och Jannica Ekblad. Och Madeleine var en bidragande orsak till att jag påbörjade skrivandet. Men också att jag har mina misstankar om att Ulf Olsson inte är den som berövade Helén och Jannica livet, trots att han blev fälld för morden.

Att mina berättelser utspelar sig i Malmö, ibland Trelleborg, är för att jag vill hylla de platser som betyder något för mig. Jag är född och uppvuxen i Malmö men gjorde ett stopp i Trelleborg för ett antal år sedan. Mina barn gick lågstadiet där.

Till hösten släpper jag mitt tredje drama, Fjärilen som återvände till sin puppa.

/Assar Andersson


Gästblogg: Assar Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s