Fem boktips för Mors dag!

Visste du att det är det är 100 år sedan vi började fira Mors dag i Sverige? Här tipsar vi om böcker som handlar om att hur det är att ha en mamma, att vara en mamma, eller att ha förlorat en mamma.

Ta dig till boken!

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou har skrivit en gripande och angelägen reportagebok om mödrar i några av Sveriges mest utsatta områden. Berättelserna skildrar en tillvaro kantad av segregation och fattigdom, där mammorna kämpar för att hålla sina söner från att dras in i missbruk och kriminalitet. Men det är också en berättelse om hjälpsamhet, gemenskap och mammornas enorma kärlek till sina barn.

Ta dig till boken!

En mor är död och hennes barn, tvillingarna Jana och Bror, reser till Norrbotten för att uppfylla hennes önskan om att begravas i sin hemby. De ärver också mammans barndomshem och blir snabbt varse att det är en mycket speciell plats de kommit till. Vi for upp med mor är Karin Smirnoffs uppföljare till den Augustprisnominerade succédebuten Jag for ner till bror.

En känslig och poetisk berättelse som utspelar sig under en enda dag: Mödrarnas söndag, en dag då tjänstefolket får ledigt för att tillbringa tid med sina familjer. I den här kortromanen färdas vi tillbaka till 1920-talets England och får följa den föräldralösa hushållerskan Jane Fairchild liv under en varm sommareftermiddag. Hon har ingen mor att besöka, och är istället på väg för att träffa mannen hon älskar, som kommer från en rik bakgrund och ska gifta sig med en kvinna ur överklassen. Bröllopet stundar, och Jane vet att det här kommer att bli deras sista möte.

Ta dig till boken!

I Sverige lever i runda slängar 140.000 personer som är adopterade. Det betyder att det finns ungefär lika många adoptivmödrar i vårt land. I Cilla Naumanns roman möter vi en av dessa, en mamma som har tre barn men aldrig varit gravid. När den äldste sonen får kontakt med sin biologiska mamma ställs berättarjaget inför starka och komplicerade känslor. En varm, kärleksfull och tänkvärd skildring av ett moderskap som inte skildras lika ofta i litteraturen.

Ta dig till boken!

Att vara villkorslöst älskad av sin mor är kanske den form av kärlek som ses som allra mest självklar i vår tid. Men hur är det att växa upp utan den kärleken, och hur hittar man styrka att gå vidare med sitt liv? Författaren Iréne Petterson skriver ärligt, gripande och hoppfullt om att vara oälskad och oönskad av sin mamma.

Fem boktips för Mors dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s