Gästblogg: Linda Netsman

Ta dig till boken!

Att skriva är för mig en inre duell mellan längtan och motstånd. Som att ständigt befinna sig i en underbar, krävande och stimulerande tillvaro mellan kittlande förtjusning och stor fasa. Stundom närmar jag mig den med sprudlande kraft, energi och inspiration för att andra dagar istället försöka smyga runt den i försiktighet för att slippa.

Min första roman ’Livet enligt Sophie Manie’, som kom ut 2017, var ett projekt som startade mer än tio år innan boken gavs ut. Den intensiva, lätt maniska karaktären Sophie knackade på till mitt system i tid och otid och krävde att få en röst. Krävde att hennes berättelse skulle bli till. Jag tänkte att jag kanske skulle få tyst på henne om jag skrev litegrann … och lade i byrålådan. Men ju mer jag skrev desto mer högljudd blev hon och när jag till slut stängde byrålådan låg där en hel bok om henne. Det var dock inte förrän tio år senare jag skulle presentera Sophie för omvärlden.

’Livet på landet enligt Sophie Manie’ är den andra boken i serien. Precis som första boken, är den en fartfylld, humoristisk och varm feelgoodroman med mycket eftertanke. Men denna gång med en betydligt lugnare Sophie, som efter många år i Stockholm, spontanköper sitt drömhus sedan barnsben. I Hembyn. Mitt emot sina föräldrar…

Där, på landet, tänker hon sig återfinna både sig själv, lugnet och den allt mer sällsynta harmonin i relationen med livskamraten Anne. Men det visar sig att livet har helt andra överraskningar och utmaningar på lut för henne.

För mig är detta en bok om att hitta hem. Hem rent geografiskt. Till uppväxtens hemby, föräldrar, landskap. Till minnenas gamla grusvägar genom allt som känns välbekant. Men även om att hitta hem, inuti. Att gå sönder i tusentals små skärvor och sedan långsamt och försiktigt bygga tillbaka sig själv bit för bit. Bygga sig till en ny människa bland allt det gamla.

Uppläsaren Camilla Nilsson Jern ger, på ett fantastiskt sätt, liv åt alla nyanser av boken med sin röst. Du skrattar högt, känner värmen och lever dig in i drivet och glädjen bland Sophies alla dråpliga upptåg … För att i nästa sekund sätta skrattet i halsen och känna det skarpa allvaret som tusen nålar i din kropp.

/ Linda Netsman

Gästblogg: Linda Netsman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s