Gästblogg: Oskar Rådehed

Ta dig till boken!

Författaren Oskar Rådehed är aktuell med sin trilogi Pagonareaffären, en thrillerserie om mord, makt och människors strävan efter att nå ännu högre i ett karriärorienterat Stockholm. 

Berätta, vem är du?

Jag heter Oskar Rådehed och är trettio år gammal. Jag och min fru bor i en liten lägenhet i närheten av Karlaplan i Stockholm. Till vardags arbetar jag med politisk strategi och kommunikation i en av huvudstadens kranskommuner. 

Hur kom det sig att du blev författare?

Allting började i januari 2016. Min dåvarande chef kallade in mig på sitt kontor och i princip ställde ett ultimatum: bli bättre på att skriva eller se dig om efter ett nytt arbete. I ren trots tänkte jag för mig själv att jag minsann skulle visa honom.

Det var alltså då du började skriva din trilogi?

Nja. Jag började skriva på min första bok, Män med makt. Någon sa att man ska skriva om det man kan. Därför blev utgångspunkten till mina böcker fastighetsaffärer och politikens mörka sidor. Givetvis är allting fiktion, men jag fascineras av tanken att det jag skriver faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Inspirationen kommer från regissörerna David Fincher och Christopher Nolan. Det är något med deras råa och realistiska mörker jag gillar, men med en Stockholms-touch i stället.

Hur lång tid tog det att skriva böckerna?

Första utkastet till Män med makt skrev jag på ungefär ett halvår. I min iver skickade jag iväg manuset till de stora förlagen nästan direkt. Föga förvånande blev det också refuserat. Men i stället för att ge upp bet jag ihop och fortsatte skriva. Något år senare var jag klar med utkasten till ytterligare två böcker. När jag sedan hörde av mig till Word Audio Publishing sa de att de ville ge ut böckerna digitalt. Därefter har det varit många vändor med redaktörer för att finslipa och förbättra, innan böckerna Män med maktGör ditt val och Enkelt, för pengar till slut publicerades här på Storytel. 

Vem ska läsa dina böcker?

Jag har alltid tänkt att mina böcker är en blandning mellan Jens Lapidus Stockholm noir och Stieg Larssons mordgåta. Fängslande karaktärer, högt tempo, inslag av ganska råa scener och med en story där läsaren aldrig riktigt vet hur det kommer att sluta. Lite som en magiker gillar jag att manipulera och förföra läsaren. Få hen att tro att hen har koll på läget, men så visar det sig vara precis tvärtom.

Fotograf: Renard Rådehed

Gästblogg: Oskar Rådehed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s