Gästblogg: Lisa Westerlund

Att hitta sig själv är idag nästintill en hobby. Och faktiskt något av ett vardagsproblem, för hur ska jag veta vem du är när du inte vet det själv? Situationen har fått en ytterligare dimension i och med internet. Plötsligt har vi möjligheten att inte bara vara en, utan flera personer. Att slå sig fri
handlar om just detta.

I boken står Klara, Astrid och Leila inför stora förändringar. Graviditeter, otrohet och identitetskriser avlöser varandra samtidigt som två av vännerna blir hotade och förföljda på nätet. Utan varken bevis eller en tydlig förövare tar de ödet i egna händer för att reda ut sina egna liv och framförallt dra ut trollen i dagsljuset och ställa dem inför rätta.

Precis som livet självt så blandas genrer friskt i mina böcker. Det är feelgood och spänning med oväntade vändningar, kalla kårar och ett skratt då och då. Jag vet att jag borde hålla mig till de utsatta reglerna. Tidigt i mitt skrivande blev jag till och med refuserad på grund av att mina böcker var för genreöverskridande, men mina karaktärer vill inte leva så. De vill gråta, slåss, vara kära och vara rättshaverister i en salig blandning.

Kanske är samhällets kategorisering delvis skyldigt till att det är så svårt att hitta sig själv? Någon har en gång i tiden skapat fack som vi förväntas passa in i. Men vad händer den dagen vi vägrar? Kanske blir vi lyckligare av att sluta anpassa oss efter någon annans definition av lycka och istället börja bygga vår egen.

Hur du än väljer att leva så har jag en stilla önskan. Eller ärligt talat tre. Att vi säger ifrån när vi ser människor behandla andra illa. Både i verkligheten och på nätet. Och att vi slutar döma oss själva och andra. Det är inte lätt att vara människa alla dagar, varken för dig eller mig. Slutligen så försöker jag lära mina barn att om man inte har något snällt eller konstruktivt att säga så ska man vara tyst. Hade vi alla levt så hade vi haft lyckligare barn, ungdomar och vuxna, både IRL och på internet. En tanke bara.

Gästblogg: Lisa Westerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s