Gästblogg: Jessika Devert

Ta dig till boken!

Länge trodde jag att det var fusk att skriva om sitt eget liv. Jag är ju journalist – visst skulle jag ut och gräva, leta reda på nyheter och bra historier som ingen hört talas om? Så skulle det gå till och alla de där som berättade om sitt eget liv och sina egna erfarenheter, de tog den enkla vägen ut. Tänkte jag. 

Jag gick ut journalisthögskolan 2000 och sedan dess har jag frilansat. Hälsa, medicin och personliga livsöden är min grej. Jag såg inte det paradoxala i att jag berättar andras livshistorier men skjuter min egen åt sidan för att ”det är fusk”. 
2009 skilde jag mig och flyttade ihop med en kompis. Vi sålde vin på tiolitersbag-in-box, var 40 år gamla och levde singelliv igen. Där var storyn. Men då kunde jag inte skriva den för den var inte klar ännu. 

Min storasyster och jag skrev tre barnböcker tillsammans som blev utgivna 2010. Böckerna handlar om Kicka som är en liten smart unge som upptäcker att hennes värld inte alls liknar den som hon läser om i sina böcker. Fem år senare skriver jag min första fullängdare, som man säger i musikvärlden. En biografi, Nazibruden, som handlar om Anna-Lenas väg in i och ut ur nazismen. 
Nu började storyn bli klar. Vindieten hade legat till sig i mitt huvud och stommen till en feelgoodroman fanns. Jag hade övergett idén om att jag skulle bli grävande journalist. Vem trodde jag att jag lurade? Jag är ingen Janne Josefsson precis. 
När jag väl satte mig ned med min story så rann den ur fingrarna. Vindieten. Min historia fast med en stor portion fantasi. Vad som är sant och inte får ni själva klura på.

Men lite Josefsson finns ändå i mig. Jag fortsätter att skriva artiklar för kvälls -och veckotidningar och snart publiceras boken Ett vinnande slag, golfproffset Helen Alfredssons bok om sitt liv. 
Kontentan är att det går utmärkt att vara grävande journalist och författare av fiction samtidigt. Och att blandningen ganska ofta är det som blir allra bäst. Njut av Vindieten! 

/Jessika Devert

Gästblogg: Jessika Devert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s