Gästblogg: Camilla Davidsson om ”I fikonträdets skugga”

Ta dig till boken!

Det är lustigt hur en del romanidéer dyker upp från ingenstans och vägrar släppa taget förrän man har stuvat om i agendan och skrivit ner det som vill bli sagt. Min förra bok dök upp mitt i lyssnandet av en podd. Jag fick lägga allt annat åt sidan och skriva om Sofia, en ung, stressad karriärkvinna som gillar att ha kontroll och alltid visar upp en perfekt yta mot omvärlden. Vad skulle hända om någon pickade hål på den hårt kontrollerade fasaden? Om det skrev jag i ”Liten tvåa med potential”, som nu sålt i över 50 000 exemplar i Sverige.

     När boken om Sofia kom till mig satte jag en annan idé på vänt – en berättelse om en medelålders kvinna som en dag inser att hon blivit passé på arbetsmarknaden, men också för det motsatta könet. Inte ens ett flirtigt ögonkast får hon längre. Hon har blivit osynlig. När jag slutredigerade ”Liten tvåa med potential” och berättade för en vän om den väntande idén sa hon att det kunde vara Susanne, Sofias mamma. Men herregud, tänkte jag. Självklart var det så, att jag inte hade fattat det själv!

I alla år har Susanne satt barnens välmående och makens krävande karriär före sina egna önskemål. Men nu är Sofia och Lovisa utflugna sedan länge och Lars har plötsligt och chockartat lämnat henne för en yngre kvinna. Efter en uppslitande skilsmässa måste Susanne hitta kraft att skapa sig ett nytt liv – först och främst hitta en lägenhet, men också ett jobb med bättre lön och någonstans att göra av bohaget från familjevillan.

     I en avkrok på Gotland ligger den gamla mjölkbutiken, ett arv som Susanne tänkt sälja, men som tillfälligt får husera alla möbler och prylar. Under sommaren ska hon i lugn och ro sortera allt och hämta sig från allt som hänt. En dag när en turist stannar till på gården, och kort därefter en vresig granne, sätts en kedja av händelser igång som slungar ut Susanne i livet igen. Men är hon redo? Vågar hon säga ja till allt det nya? Och klarar hon av att stå upp för sig själv och det hon tror på denna gång?


Precis som vanligt är det superproffsiga Viktoria Flodström som gett röst åt min berättelse. Jag hoppas att du ska tycka om att lyssna på I fikonträdets skugga lika mycket som jag tyckte om att skriva den.

/Camilla Davidsson, Gotland, juli 2019

Gästblogg: Camilla Davidsson om ”I fikonträdets skugga”

3 reaktioner på ”Gästblogg: Camilla Davidsson om ”I fikonträdets skugga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s