Lars Wilderäng boktipsar!

Jag älskar att läsa, men som författare är det nödvändigt att ofta prioritera skrivandet. Samtidigt kommer mycket av inspirationen från annan populärkultur, inklusive litteratur, men också filmer och teveserier. Även verkligheten, i form av nyheter och information om vad som sker bakom kulisserna, eller möten med människor och deras berättelser inspirerar och påverkar. I själva verket finns det nog ingenting som inte kan påverka mig i mitt skrivande.


Många inspirationskällor har flera decennier på nacken, och finns tyvärr sällan som ljudbok. Idag tar vi för givet att nya böcker även ska talas in, men så har det dessvärre inte alltid varit. Nedan försöker jag lista några av de böcker jag hittar i mitt bibliotek och som jag tror att många av mina läsare skulle uppskatta.


För egen del blir det väldigt mycket litteratur på engelska. Jag har några favoritförfattare, som jag slukar allting av. I toppen hittas den mångsidige, och dessvärre avlidne, skotten Ian Banks, som inte finns på ljudbok, men också amerikanen Neal Stephenson. Stephensons mycket utdragna och ofta hundrasidiga actionsekvenser har varit en stor inspiration i mitt skrivande, även om jag försöker hålla mig från att nörda ut så mycket i tangentens riktning som han gör. Stephenson skriver dessutom underbart tjocka böcker. På Storytel finns en av hans senaste episka böcker, Seveneves, som kommer ge dig nästan trettiotre timmars lyssnande med en fantastisk undergångsroman och hård faktabaserad science fiction. Även första boken i den mycket underhållande historie- och vetenskapspastichen Barock-cykeln, Quicksilver, finns som ljudbok, liksom den relativt nya The Rise and Fall of D.O.D.O.


Bland mina inspirationskällor när jag skrev Stjärnklart-serien hittas Justin Cronins Flickan från ingenstans. Även uppföljarna är läsvärda. En annan inspirationskälla i det lilla är Frans G Bengtssons underbara klassiker Röde OrmI Stjärnklart ger jag en direkt nickning till klassikern genom att ge Joakim Sorbin rött hår i en referens till Orm och dennes i österled försvunne bror Are.

George RR Martins osentimentala inställning till huvudpersoners överlevnad i hans Sagan om is och eld (”Game of Thrones”) har också varit en stor inspiration redan från min första bok Midvintermörker. Börja med första delen Kampen om JärntronenLikt Stephenson kommer du ha nästan trettiofyra timmar att lyssna på bara i första boken. Sedan finns fyra till och den sjätte boken i serien får man hoppas kommer nästa år.

En bok jag blev tagen av inledningen på och önskade att jag hade skrivit var Guillermo del Toro och Chuck Hogans vampyrroman The Strain, även om uppföljarna inte levererade fullt ut. Både The Fall och The Night Eternal är dock läsvärda.

Bland inspirationskällorna till Höstsol hittar man Johan Anderbergs thriller om en svensk utrikesminister, Arvfursten, så namngiven delvis efter UD:s byggnad Arvfurstens palats.


En av Sveriges bästa techno-thrillerförfattare är Robert Karjel, vars Innan evigheten och Efter monsunen är en ren fröjd att läsa.

Bland de bollplank, faktagranskare och testläsare jag har hittas två utgivna författare med egna ljudböcker. Magnus Ernströms Ett halvt år, ett helt liv, är en gripande dokumentär skildring i romanform om den första svenska Bosnien-bataljonen. Det är en berättelse som alla borde läsa. Även den mycket insatte och kunnige Chris Berg, med boken Gråzon, har bistått mig som faktagranskare och testläsare.

För min del blir det mycket science fiction och thrillers. Bland nyare böcker hittar man Sylvain Neuvels Sovande jättar, som är skriven på ett lite annorlunda sätt i form av förhörsprotokoll och annan dokumentation kring händelserna i boken.

/Lars Wilderäng

Vill du ha alla Lars boktips på ett ställe? Klicka här så kommer du till en lista med Lars boktips!

Lars Wilderäng boktipsar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s