Gästblogg: Karoline Sakoury Pettersson

Ta dig till boken!

Efter att under några år, boendes i Israel, ha slungats mellan hopp och förtvivlan, liv och död, med en överlevnadsinstinkt som vägrade att förlora hoppet, bubblade skvätte och fullständigt fräste orden ur mig. Min ständiga följeslagare, dagboken, började fyllas blad för blad. Även så post-it lappar och allt annat som fanns till hands när orden helt enkelt hade fyllt upp mitt inre till en sådan grad att de helt enkelt måste ut. En berättelse som kändes viktig att få nedskriven och bli berättad började ta form. 

Som den obotliga och smått fanatiska optimisten jag är kunde jag inte se mig själv skriva en berättelse om enbart mörker och bottenlös förtvivlan, utan att solen skulle få titta fram mellan de mörka molnen. Därmed försökte jag även ge ord till de starka och intensiva korta rus av glädje, som finns där oavsett hur nattsvart livet än kan verka emellanåt,  i berättelsen om Liv och hennes familjs liv. 

För att kunna ge mer djup och kontrast till hur olika våra liv kan utforma sig växte den parallella berättelsen om Stephanie fram. Den 23-åriga tjejen som tar för sig av livet, där hon lever ut sin äventyrslusta och passion arbetandes ombord ett kryssningsfartyg. En dröm många går runt och drömmer om, men som denna unga kvinna ser till att bli en verklighet. Hon älskar sitt jobb och att få uppleva exotiska ställen hon tidigare enbart kunnat drömma om att få besöka, även då verkligheten ombord inte är så rosaskimrande som det ser ut i rese-magasinen. Hon blir ständigt utsatt för kulturkrockar, intriger och hierarkiska spel hon tidigare inte visste existerade. Ska hon våga och orka stå upp för sin kropp och själ, tjugo år innan Me Too rörelsen gav kvinnorna den styrka och röst många enbart kunde drömma om under 90-talet? 

Livs och Stephanies livsöden vävs så småningom samman, där såväl Stephanie som Liv blir varse om ödets makt och ironi som ingen av dem lyckas springa ifrån. 

Med denna berättelse hoppas jag att du som lyssnare ska få uppleva vad ren överlevnad blandat med passion, äventyr och drömmar kan handla om. Jag hoppas att kunna nå de flesta tangenterna i ditt känsloregister med denna bok, LIV, min hyllning till livet.

Proffsiga uppläsaren Janna Eriksson ger min berättelse den starka röst jag så innerligt önskade att den skulle få! 

Lev väl,

Karoline Sakoury Pettersson, Israel, september 2019

Foto: Gal Sakoury








Gästblogg: Karoline Sakoury Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s