Gästblogg: Paola Russo

Det moraliska dilemmat är min femte roman för vuxna: en socialrealistisk samtidsroman utan mord som utspelar sig i Stockholm. De tre huvudkaraktärerna Lena Bornedahl, Ola Nordgren och Jannika Fredlund föddes dock i ett betydligt blodigare sammanhang.

För ett par år sedan hade jag föresatt mig att skriva en deckare om handläggare på olika myndigheter som drev sina klienter in i desperation. Inom tjugo sidor hade jag lyckats ta livet av alla tre. En tid gick och jag glömde bort mitt deckarintro, tills jag en dag hamnade mitt framför Lena Bornedahl på tunnelbanan. Jag såg hur åldrad och trött hon såg ut; mycket
tröttare nu än då när jag tog livet av henne, och jag insåg att hon och de andra stackars handläggarna i mitt blodiga deckarintro förtjänade bättre, något mer: en ny chans. Hur hamnade Lena Bornedahl i en arbetssituation där hon själv mår dåligt och hennes jobb får de människor hon är satt att hjälpa att må ännu sämre än hon själv?

Jag finner den makt över andras liv som en handläggare på myndighet faktiskt besitter intressant: en ytterst vanlig människa på ett utåt sett ganska trist jobb som har en ofta avgörande makt över medmänniskors ekonomiska överlevnad och känsla av människovärde. I en sådan arbetssituation kan man både riskera att bli mördad, eller – som i min roman – bestämma sig för att våga ha och ta ett eget moraliskt ansvar; att gå emot ett alltmer cyniskt och urspårat välfärdssystem, och samtidigt därigenom kanske hitta tillbaka till sig själv, under alla lager av slitage, anpassning och själsliga dammråttor.

/Paola Russo

Gästblogg: Paola Russo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s