Gästblogg: Agneta Arnesson Westerdahl

Ta dig till boken!

Den nya Vikingaserien är en spännande släktkrönika från 800-talet. Som arkeo-osteolog lyfter jag det som sällan skildras, framför allt kvinnornas liv. Som läsare / lyssnare sugs du snabbt in i de dramatiska skildringarna där du kommer under huden på huvudpersonerna. Du möter Saga, hennes ätt och hennes man Rhani. Du får också träffa Nanna som begravs i Osebergsskeppet, och slavhandlaren Ormika som försöker byta bana.

Om man ska skildra vikingatiden måste man resa i deras fotspår och försöka förstå vad de talade om, kände och fasade för. Mina resor har fört mig till Ribe och Hedeby, till Barents hav och Östeuropas floder. Bärnstensvägen genom Mellaneuropa och Alpernas livsfarliga pass var skrämmande, men också starka naturupplevelser. Under egna seglatser på
Adriatiska havet, Egeiska havet och genom Dardanellerna har jag upplevt samma strömmar och fallvindar som vikingarna gjorde, en liten turkisk båt har tagit mig genom Bosporen till Svarta havet och rumänska fiskare har rott mig ut i Donaudeltat. I Miklagård, dagens Istanbul, har jag haft möjlighet att forska, både i litteraturen, i kyrkor och i underjordiska cisterner.

Hur påverkades vikingarna av sina möten med slavhandlare, småkungar, kejsare och Vite Krist? Vad kände de för dofter och smaker? Vad skrämde och gladde dem, och hur förändrades de av resorna? Och framför allt, hur påverkade de sitt eget samhälle när de kom hem igen fulla av intryck och nya kunskaper? Saga, Rindi och Idun tar dig med på dramatiska resor, där du får både djup och förståelse för vikingatiden. Följ med! Jag lovar – Du kommer inte att ångra dig!

Gästblogg: Agneta Arnesson Westerdahl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s